Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Jarenlang hebben taxichauffeurs in de gemeente boetes ontvangen voor het rijden op wegen waarvan ze aannamen dat ze er niet mochten komen.

Nu blijkt dat deze aannames, versterkt door miscommunicatie met de gemeente, onterecht waren. Het betreft specifiek de Waalkade en een deel van de Griftdijk die tijdens de spitsuren als gesloten wordt beschouwd. Recent is aan het licht gekomen dat taxichauffeurs wel degelijk het recht hadden om deze routes te gebruiken, wat een verrassende wending is in de langdurige relatie tussen de taxibranche en de gemeentelijke verkeersregulatie.

De kwestie kwam aan het rollen nadat de gemeente op maandag in een verklaring aan de Gelderlander bevestigde dat taxichauffeurs toestemming hebben om zowel de Waalkade als de Griftdijk te berijden. Deze verklaring kwam als een schok voor vele taxichauffeurs die in de voorgaande jaren boetes hebben betaald voor het rijden op deze locaties. De bron van deze verwarring lijkt te liggen bij de technische mankementen van verkeershandhavingssystemen. Volgens de gemeente hebben problemen met het lezen van kentekens door camera’s, verergerd door bepaalde weersomstandigheden, ertoe geleid dat het systeem niet accuraat kon vaststellen of een voertuig een taxi was. Dit roept vragen op over de rechtvaardigheid van de bekeuringen, aangezien de logica dicteert dat als een kenteken niet herkend wordt, het toekennen van een boete op losse schroeven staat.

Volgens de Beleidsregels Ontheffingen van de gemeente Nijmegen moet een aanvrager voor een dergelijke ontheffing in het bezit zijn van een taxivergunning, uitgegeven door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Dit benadrukt de formele vereisten die gesteld worden aan taxidiensten, wat de kwestie van de boetes nog ingewikkelder maakt. De gedragsregels en voorwaarden, uiteengezet in artikel 2 lid 6 van de beleidsregels, zijn van cruciaal belang bij de verstrekking van deze ontheffingen.

(Tekst loopt door onder de foto)
Foto: Waalkade Nijmegen

Dit incident heeft geleid tot frustratie onder taxichauffeurs die vinden dat zij onterecht zijn gestraft en nu compensatie eisen voor de jaren dat zij boetes hebben betaald onder valse voorwendselen. In het gemeentelijke document “Beleidsregels Ontheffingen” staat dat chauffeurs inderdaad een ontheffing kunnen krijgen voor het rijden op de Waalkade, en onder bepaalde voorwaarden ook voor de Griftdijk. Dit document werpt licht op het feit dat er mogelijk al langere tijd een procedure bestaat voor taxichauffeurs om legaal gebruik te maken van deze wegen, wat de vraag oproept waarom deze informatie niet eerder effectief is gecommuniceerd naar de betreffende chauffeurs.

Lees ook  Schiphol: de jacht naar een ritje laat taxironselaars niet los

De situatie belicht een breder probleem binnen de verkeershandhaving en gemeentelijke communicatie. Het benadrukt de noodzaak van duidelijke richtlijnen en een transparante dialoog tussen de gemeente en beroepschauffeurs om toekomstige misverstanden te voorkomen. Bovendien illustreert het de impact van technologische beperkingen op de handhaving van verkeerswetten en hoe deze kunnen leiden tot ongerechtvaardigde bestraffingen.

ABONNEMENT
Gerelateerde artikelen:
CDTONLIN