Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Het Travel Sustainable programma van Booking.com voldeed volgens de ACM niet aan de eisen die de wet stelt en zijn uitgewerkt in de leidraad duurzaamheidsclaims van de ACM.

Na een zorgvuldige evaluatie door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) is gebleken dat het Travel Sustainable programma van Booking.com, dat voorheen bekend stond als het Duurzaam Reizen programma, onvoldoende duidelijkheid verschafte over de werkelijke duurzaamheidsprestaties van aangesloten accommodaties. Als gevolg hiervan heeft de reisgigant, in overeenstemming met de aanbevelingen van de ACM, besloten het programma wereldwijd offline te halen en alle bijbehorende duurzaamheidclaims van zijn website te verwijderen.

Het Travel Sustainable programma was oorspronkelijk ontworpen om accommodaties te erkennen die significante duurzaamheidsinspanningen leverden, door hen te voorzien van een niveau-indicatie variërend van 1 tot 3+ en deze te accentueren met één of meer groene blaadjes op de website van Booking.com. Echter, volgens de ACM kon de wijze waarop deze scores en symbolen werden gepresenteerd, bij consumenten onterecht de indruk wekken dat de betreffende reizen en accommodaties volledig duurzaam waren.

Edwin van Houten, directeur Consumenten bij de ACM, benadrukte het belang van nauwkeurige duurzaamheidsclaims: “Consumenten zijn zich steeds meer bewust van hun impact op het klimaat en vertrouwen op duurzaamheidsclaims bij hun keuze voor accommodaties. Het is daarom cruciaal dat deze claims duidelijk, juist en relevant zijn.”

(Tekst loopt door onder de foto)
booking.com

Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen.

De evaluatie van de ACM onthulde specifieke tekortkomingen van het Travel Sustainable programma, zoals de potentieel misleidende naam en het ontbreken van een heldere uitleg over de basis van de toegekende scores. Bovendien gaf het programma geen accuraat beeld van de duurzaamheidsinspanningen van niet-aangesloten accommodaties en werden sommige maatregelen, zoals het verbannen van wegwerpplastic, ten onrechte gepresenteerd als significante duurzaamheidsbijdragen, terwijl deze in de Europese Unie al wettelijk verplicht zijn.

Lees ook  Duurzaamheid: KLM en Munckhof breiden unieke busdienst uit

In reactie hierop heeft Booking.com toegezegd aan een verbeterd systeem te werken dat externe certificeringen zal omvatten, om zodoende de verduurzaming van accommodaties te bevorderen en consumenten te helpen bij het maken van geïnformeerde, duurzame keuzes. De ACM heeft haar tevredenheid uitgesproken over deze toezegging en benadrukt haar rol in het bevorderen van een duurzamere economie door de aanpak van misleidende duurzaamheidsclaims en het ondersteunen van betrouwbare duurzaamheidsinitiatieven.

ABONNEMENT
AppStores