Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Hij kijkt nu uit naar nieuwe uitdagingen buiten de politiek, en dankte zijn collega's en medewerkers voor de samenwerking en het vertrouwen in de afgelopen jaren.

Nu de ministersposten verdeeld zijn over de partijen en de komst van een nieuw kabinet nabij is, heeft aftredend Minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers op sociale media zijn afscheid aangekondigd. “Ik zal daar geen deel meer van uitmaken, het is tijd om wat anders te gaan doen,” schrijft hij. Harbers kijkt terug op een vijftienjarige loopbaan in de landelijke politiek, waar hij actief was in de Tweede Kamer, als staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, en in het huidige kabinet als minister van Infrastructuur en Waterstaat.

Met trots blikt Harbers terug op zijn tijd bij het ministerie, waar hij zich “meer dan thuis” heeft gevoeld. Van jongs af aan heeft hij een passie gehad voor alles wat rijdt, vliegt, vaart en stroomt, en het was voor hem een droom die uitkwam om minister te mogen zijn. “Het ministerie waar ik me meer dan thuis heb gevoeld! Want van jongs af aan heb ik al een passie voor alles wat rijdt, vliegt, vaart en stroomt. Het was dus echt een droom die uit kwam om hier minister te mogen zijn, en nu geef ik het stokje graag door,” aldus Harbers.

uitdagingen

Tijdens zijn ambtstermijn waren er veel uitdagingen en mijlpalen. Harbers was onder andere verantwoordelijk voor de start van de grootste onderhouds- en vervangingsoperatie van wegen, bruggen, vaarwegen en spoorwegen in Nederland. Hij introduceerde een moderne visie op mobiliteit voor 2050, en zette zich in om de negatieve trend op het gebied van verkeers- en fietsveiligheid te keren. Ook werkte hij aan een nieuw toekomstperspectief voor de auto en legde hij een stevig fundament voor de luchtvaart van de toekomst, waarbij luchthavens in balans moeten zijn met hun omgeving.

Lees ook  Kabinet-Schoof: ambitieus met focus op migratie en herstel van vertrouwen

Een ander belangrijk speerpunt was de waterhuishouding van Nederland. Harbers benadrukte dat het land niet alleen beschermd moet worden tegen hoogwater, maar ook voorbereid moet zijn op droogte en moet zorgen voor schoner water. Hij zette zich daarnaast in voor de verduurzaming van de scheepvaart en havens. Over deze en vele andere onderwerpen heeft Harbers in zijn rol als minister gepassioneerd gewerkt.

(Tekst loopt door onder de foto)
Mark Harbers
Foto: © Pitane Blue - Mark Harbers tijdens opening tunnel in Eindhoven

Nu zijn ambtstermijn ten einde loopt, kijkt Harbers uit naar een nieuw hoofdstuk buiten de politiek. “Nu wordt het na al die jaren tijd voor nieuwe bezigheden. Ik weet nog niet wat ik ga doen maar ik kijk er wel naar uit om het leven buiten politiek Den Haag te verkennen,” zegt hij.

Voor Harbers was het een voorrecht om de afgelopen vijftien jaar voor de VVD aan de slag te zijn in Den Haag, en daarvoor in de Rotterdamse politiek. Hij is dankbaar voor het vertrouwen dat hij vanuit de VVD kreeg en bedankt alle fantastische medewerkers van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. “Ik ben dan ook dankbaar voor het vertrouwen wat ik vanuit de VVD kreeg,” schrijft Harbers. Hij dankt ook alle fantastische medewerkers van IenW – die vanuit het ministerie en overal in het land Nederland iedere dag in beweging houden. “En ook dank aan de medewerkers in de Tweede Kamer, de Kamerleden in de diverse periodes en de collega’s in het kabinet voor de plezierige samenwerking. Ik wens de komende VVD-bewindslieden, alle leden van het komende kabinet en mijn opvolger veel succes,” aldus Harbers.

Lees ook  Klaar voor ministerspost: ex-makelaar Barry Madlener wil infrastructuur aanpakken

Met zijn vertrek verliest de Nederlandse politiek een toegewijde en gepassioneerde politicus. Harbers’ bijdragen aan de infrastructuur en waterstaat hebben een blijvende impact gehad, en zijn werk aan de verduurzaming en veiligheid van het Nederlandse transportsysteem zal voortleven. Zijn opvolger zal een stevige basis hebben om op voort te bouwen, en Harbers zelf kijkt uit naar wat de toekomst voor hem in petto heeft buiten de politieke arena.

opvolger

PVV-Kamerlid Barry Madlener lijkt de belangrijkste kandidaat te zijn voor de post van minister van Infrastructuur en Waterstaat in het nieuwe kabinet-Schoof. Deze ministerspost zal in ieder geval naar de partij van Geert Wilders gaan, die tevens de nieuwe staatssecretaris op dit ministerie zal leveren. Madlener, geboren in 1969 in Leiden en opgegroeid in Oostvoorne, heeft gedurende zijn politieke carrière altijd Infrastructuur en Waterstaat in zijn portefeuille gehad. Tijdens zijn eerste periode als Kamerlid van 2006 tot 2009 was hij lid van de Kamercommissie Verkeer en Waterstaat. 

ABONNEMENT
Gerelateerde artikelen:
Blablabla