Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Herhaalde ruitschade bij BMW-voertuigen roept de vraag op of deze incidenten louter toeval zijn of wijzen op een diepgaander probleem in de fabricagekwaliteit.

Uit ons onderzoek blijkt dat een reeks incidenten vragen heeft doen rijzen over de kwaliteit van vervangruiten bij BMW. Na drie scheuren in de voorruit binnen drie maanden en het vervangen van evenveel ruiten, is het begrijpelijk dat er twijfels ontstaan over de duurzaamheid en kwaliteit van de gebruikte autoruiten bij deze gerenommeerde autofabrikant.

Het begon allemaal met een kleine ster in de voorruit, veroorzaakt door een opvliegend steentje. Wat normaal gesproken een eenvoudige reparatie zou moeten zijn, veranderde al snel in een terugkerend probleem. Elke nieuwe ruit hield slechts enkele weken stand voordat er weer een scheur in verscheen. Dit leidde tot frustratie, extra kosten en lange wachttijden bij de officiële BMW-dealer.

geen snelle klus

Het vervangen van een voorruit bij een BMW-dealer is geen snelle klus. Momenteel moet men tot anderhalve maand wachten voordat de auto aan de beurt is in de werkplaats. Dit komt niet alleen door de drukte, maar ook doordat BMW Financial Services alleen toestaat dat herstellingen binnen hun eigen dealernetwerk plaatsvinden. Dit betekent dat klanten niet naar snellere alternatieven zoals Carglass kunnen gaan, waar een vervanging doorgaans binnen twee tot drie werkdagen geregeld is.

Naast de lange wachttijden en herhaaldelijke defecten, komt ook de financiële kant van het verhaal kijken. Elke keer dat een voorruit vervangen moet worden, betaalt de klant een eigen risico van 135 euro. Bovendien moeten milieustickers voor Duitsland en Frankrijk, die essentieel zijn voor het rijden in bepaalde milieuzones, opnieuw worden aangeschaft en aangebracht. Dit brengt extra kosten en ongemak met zich mee.

Lees ook  Aanbesteding: CZ drukt zorgvervoerders in het nauw met lage tarieven
(Tekst loopt door onder de foto)
voorruit vervangen
Foto: © Pitane Blue - werkplaats voorruit vervangen

De kwaliteit van het vervangen van de voorruit bij BMW lijkt de afgelopen tijd onder druk te staan. Waar vroeger nog een kaartje aan de binnenspiegel hing met de naam van de monteur die aan je wagen heeft gewerkt en een verzoek om bij klachten contact op te nemen met BMW Nederland, is deze klantgerichte aanpak verdwenen. In de twee laatste gevallen van voorruitvervanging werd dit kaartje niet meer aangetroffen. In plaats daarvan waren er duidelijke tekenen van een minder zorgvuldige afhandeling: handafdrukken op de voorruit en het dashboard verrieden een gebrek aan aandacht voor detail.

Hoewel de factuur nog steeds de gebruikelijke professionele toon en kostenposten laat zien, weerspiegelt deze niet de daling in de kwaliteit van de geleverde service. BMW benadrukt dat zij uitsluitend originele BMW-autoruiten en materialen gebruiken, die een garantie van twee jaar hebben. Toch roept het frequent voorkomen van scheuren na vervanging vragen op. 

dikke pech

Een klant die anoniem wil blijven, uit zijn frustratie: “Mijn verantwoordelijke voor de planning van de werkplaats noemde het ‘dikke pech’. Maar kun je nog steeds van dikke pech spreken wanneer je drie voorruiten nodig hebt binnen een kwartaal en amper kilometers maakt?”

Het probleem lijkt niet op zichzelf te staan. Anderen hebben soortgelijke ervaringen gedeeld, waarbij de kwaliteit van de vervangruiten in twijfel wordt getrokken. Het is een bekend feit dat steentjes schade kunnen veroorzaken, maar dat een nieuwe ruit na enkele weken alweer scheurt, is ongebruikelijk. Experts suggereren dat de gebruikte ruiten mogelijk niet bestand zijn tegen de hedendaagse rijomstandigheden of dat er sprake is van productiefouten.

Lees ook  Aanbesteding: CZ drukt zorgvervoerders in het nauw met lage tarieven

reputatie

Dit probleem werpt een schaduw op de reputatie van BMW als het gaat om de kwaliteit van hun onderdelen en de service bij hun dealers. Klanten die premiumprijzen betalen, verwachten ook een premiumervaring en duurzaamheid van hun voertuigonderdelen. Als dit niet gegarandeerd kan worden, lopen ze het risico dat hun vertrouwen in het merk afneemt.

BMW zal deze kwestie serieus moeten onderzoeken en mogelijke kwaliteitsproblemen bij hun leveranciers moeten aanpakken. Klanten verdienen duurzame oplossingen en een betrouwbare service, vooral wanneer ze premiumprijzen betalen. Tot die tijd zullen velen zich afvragen of het echt pech is, of dat er meer aan de hand is met de kwaliteit van de vervangruiten bij BMW.

ABONNEMENT
Gerelateerde artikelen:
Blablabla