Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Een avontuurlijk alternatief is de directe nachttrein naar Zwitserland, die voorlopig nog wel blijft rijden.

De directe treinverbinding tussen Nederland en Zwitserland, een geliefde route voor vele reizigers, zal vanaf 15 juli 2024 ophouden te bestaan. Dit nieuws markeert het einde van een bijna een eeuw durende traditie, aangezien de verbinding in 1928 voor het eerst werd geïntroduceerd. Waarom verdwijnt deze iconische route en wat zijn de alternatieven voor reizigers?

In de vroege jaren van deze verbinding konden welgestelde passagiers kiezen tussen de luxueuze Rheingold via Duitsland of de Edelweiss via België, Luxemburg en Frankrijk. Deze klassieke treinen zijn al lang van het spoor verdwenen, maar de directe verbinding bleef tot nu toe bestaan. Reizigers die ’s ochtends rond 8 uur vanuit Amsterdam Centraal vertrokken of later op de ochtend vanuit Utrecht of Arnhem, kwamen binnen ongeveer zeven uur aan op het station van Basel, mits er geen vertragingen waren.

Maar voor degenen die nog een laatste keer zonder overstappen van Nederland naar Basel willen reizen, dringt de tijd. Op 15 juli 2024 verdwijnt het traject uit de dienstregeling. Dit besluit is mede het gevolg van grootschalige werkzaamheden aan het Duitse spoor, waar het grootste deel van de reis plaatsvindt. Een woordvoerder van de NS bevestigde tegenover De Volkskrant dat de verbinding voor 2026 in ieder geval niet terug zal keren in de dienstregeling. Deutsche Bahn, die het materieel voor deze treinreizen levert, lijkt de voorkeur te geven aan andere verbindingen. De NS zelf heeft onvoldoende middelen om de gehele internationale verbinding te beheren.

Lees ook  Vanaf 2026: rechtstreekse trein van Vlissingen naar Zwolle via Brabant
(Tekst loopt door onder de foto)
ICE
Foto: © Pitane Blue - ICE station Utrecht

Na juli 2024 zullen treinreizen naar Zwitserland meer tijd in beslag nemen en complexer worden door de benodigde overstappen. Reizigers die via Duitsland reizen, zullen waarschijnlijk moeten overstappen in steden als Keulen, Frankfurt, Mannheim of München. Het is aan te raden om de reis goed te plannen via de NS International reisplanner, vooral gezien de mogelijke verstoringen door spoorwerkzaamheden. Een andere optie is reizen via Frankrijk. Dit houdt in dat men eerst met de Eurostar naar Parijs reist, waar men moet overstappen naar Gare de Lyon om de reis naar Zwitserland voort te zetten.

Ondanks deze veranderingen zijn er nog enkele alternatieven voor directe treinreizen naar Zwitserland. Een avontuurlijke optie is de nachttrein die voorlopig nog wel blijft rijden. Deze trein vertrekt ’s avonds vanuit Amsterdam, Utrecht of Arnhem en komt ongeveer twaalf uur later aan in Basel of Zürich. Voor reizigers die een lange, ononderbroken reis prefereren, blijft dit een aantrekkelijke keuze.

Daarnaast is er nog hoop op een nieuwe directe verbinding dankzij het particuliere bedrijf GoVolta. Dit bedrijf streeft ernaar om goedkope internationale treinreizen aan te bieden en hoopt de directe verbinding tussen Nederland en Zwitserland nieuw leven in te blazen. Echter, als dit plan gerealiseerd wordt, zal dat op zijn vroegst in 2025 zijn.

ABONNEMENT
Gerelateerde artikelen:
Lees ook  Duitsland: petitie Transrapid haalt 55.000 handtekeningen
InnoTrans