Steeds meer aanbestedingen komen onder druk te staan omdat er geen inschrijvers meer zijn die willen of kunnen voldoen aan de gestelde eisen. Zo ook is de aanbesteding van het WMO-vervoer voor Den Helder mislukt. Geen enkel taxibedrijf heeft zich gemeld voor het nieuwe contract, dat per 1 januari 2020 moet ingaan.

In het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) kunnen burgers gebruikmaken van speciaal vervoer. Per gemeente zijn er verschillen in de uitvoering en vervoerder. Er zijn standaarden in de markt en wettelijke tarieven waar gemeenten en vervoerders aan gebonden zijn, maar kwaliteitseisen in de aanbesteding van de gemeenten verschillen nogal.

Den Helder verkeerd voorgelicht door extern bureau

Bedrijven die interesse hadden in het vervoer konden zich de afgelopen weken melden, maar dat heeft dus niemand gedaan. Het lijkt erop dat de gemeente voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten, want de taxibedrijven konden alleen inschrijven als ze voor het vervoer maximaal 1,50 euro per kilometer zouden rekenen en ook voorrijkosten mochten niet in rekening worden gebracht.

“We zullen aan de huidige taxibedrijven vragen voor wie het mogelijk is het lopende contract met twee maanden te verlengen, zodat de inwoners die in aanmerking komen voor het WMO taxivervoer geen problemen ondervinden”, aldus wethouder Tjitske Biersteker.

De wethouder liet maandagmiddag in het radioprogramma “Regio Noordkop Actueel” weten dat de genoemde prijs van 1,50 per kilometer niet zomaar uit de lucht komt vallen en zij vooraf goed werden geïnformeerd door ‘marktkenners’.

Dit terwijl zowel het starttarief als het kilometertarief voor straattaxi door het Ministerie werd vastgelegd en doorrekenen naar een groepsvervoertarief voor WMO vervoer dan niet zo moeilijk is. Wanneer je weet wat het minimumtarief is wat een taxichauffeur moet verdienen om rendabel te zijn voor het bedrijf is het berekenen van het WMO tarief geen hogere wiskunde.

“Een extern bureau is ingeschakeld om te onderzoeken voor welk bedrag het vervoer mogelijk moet zijn en dit kwam eruit. Overigens is wel enige tijd gemoeid met een nieuwe aanbestedingsprocedure, zodat het helaas niet mogelijk is een nieuw contract af te sluiten per 1 januari 2020.”

Los van een veel te lage kilometerprijs eist Den Helder ook een TX Keurmerk en daar beschikt op dit moment alleen Taxi Hilverink over, maar ook die heeft ‘slim’ niet ingeschreven.

Lees ook  Zes miljoen euro voor innovatief vervoerssysteem in Zeeland

Nieuwe aanbesteding

De gemeente liet in een reactie weten dat is geconstateerd dat er helaas geen inschrijvingen zijn ontvangen op de offerte-aanvraag WMO taxivervoer.

“Dit betekent dat we opnieuw de aanbesteding moeten uitvoeren. Daaraan voorafgaand voeren we eerst overleg met een vertegenwoordiging van de vervoersbedrijven, om na te gaan wat de redenen waren waarom zij niet hebben ingeschreven op deze aanbesteding”, aldus woordvoerster Florentine de Maar. 

Lees ook: Politiek en pers scoren makkelijk door onvoldoende kennis spelregels

WMO vervoer Den Helder
Pitane Blue
Print Friendly, PDF & Email