Print Friendly, PDF & Email

Omdat elke buurt zijn eigen kenmerken en uitdagingen heeft, wordt er per wijk een eigen mobiliteitsplan uitgewerkt, samen met de bewoners. Vanaf deze week worden bewoners en ondernemers van Dampoort en Oud Gentbrugge uitgenodigd om op 2 en 9 december naar de Mobiliteitsmarkt te komen, waar ze hun ideeën voor een fijnere en veiligere buurt kunnen delen.

Bewoners van de wijken in de rand rond het stadscentrum vragen een veilige, aangename en bereikbare buurt. Daarom start het stadsbestuur met de opmaak van wijkmobiliteitsplannen. De volgende zes jaar komen zeven wijken aan bod. Dampoort en Oud Gentbrugge bijten het spits af.

Met de opmaak van een wijkmobiliteitsplan wil de stad de buurt veiliger, toegankelijker en aangenamer maken voor iedereen. Het weren van doorgaand verkeer en het verhogen van de leefkwaliteit door meer ruimte te geven aan voetgangers, fietsers en openbaar vervoer zijn daarbij essentieel.

Mobiliteitsmarkten om ideeën te delen

“Elke wijk is anders en heeft zijn eigen noden en wensen. Die kennen de bewoners zelf het best. Daarom betrekken we hen bij de opmaak van de nieuwe plannen. Aan de Dampoort en in Gentbrugge zijn verschillende bewonersgroepen actief die werken rond mobiliteit in de wijk. Vruchtbare grond dus om een sterk, participatief plan te maken.”, aldus Astrid De Bruycker , schepen van Participatie.

De Mobiliteitsmarkt is maar één manier om mensen de kans te geven om aan de plannen mee te werken. Ook online, via e-mail en telefonisch kan iedereen vanaf volgende week zijn of haar ideeën voor meer leefkwaliteit in de wijk doorgeven en delen. Op een aantal plaatsen in de wijken staan bovendien ideeënborden. Daarop kan iedereen ideeën kwijt met de stickers die deze week in de wijk in de brievenbussen zitten.

“Ook in de wijken willen we meer veiligheid en een betere leefkwaliteit. Daarom hoort doorgaand verkeer niet thuis in de woonbuurten. We kiezen duidelijk voor meer wandelen, fietsen en openbaar vervoer. Hoe we dat in praktijk brengen, onderzoeken we samen met de bewoners.”, aldus Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit.

Wijkmobiliteitsplannen in de pijplijn

Dampoort en Oud Gentbrugge starten dit jaar. Volgend jaar is het de beurt aan Zwijnaarde. Daarna volgen nog Sint-Amandsberg, Sint-Denijs-Westrem, Wondelgem-Kolegem-Bloemekenswijk, Ledeberg-Moscou en Muide-Meulestede.

Lage-emissiezone Gent 2020

Om de luchtkwaliteit te verbeteren, wordt de Gentse binnenstad of het gebied binnen de R40 vanaf 1 januari 2020 een lage-emissiezone (LEZ). De meest vervuilende voertuigen mogen de zone niet langer inrijden. Volgens een studie van de Dienst Milieu en Klimaat kunnen de roetconcentraties in de lucht met gemiddeld 10 tot 24 % dalen na de invoering van een lage-emissiezone. Een belangrijke bijdrage tot de gezondheid van de Gentenaars dus.

Lees ook: Gent gaat parkeerplaatsen in voortuinen sterk beperken

De Lijn Gent
De Lijn Gent
Het Gravensteen - Gent