Tijdens een conference call met investeerders liet Elon Musk onlangs weten dat alle Tesla wagens voorzien van een autopilot vanaf begin volgend jaar volledig autonoom kunnen rijden. Dit vertelde Elon Musk, CEO van Tesla, in een conference call met zijn Tesla investeerders. Hij liet weten dat de Full Self Driving package, of de ‘Volledig zelfrijdende besturing‘, zoals Tesla deze functie in Nederland noemt, begin volgend jaar beschikbaar is. 

Hoewel Elon Musk beweerde dat de auto zichzelf van deur tot deur kon besturen, legde hij nog wel even uit dat mensen niet precies begrijpen wat dit betekent. Feature complete betekent eigenlijk dat de auto dit hoogst waarschijnlijk zonder menselijke ingrepen kan doen, maar toch zou hij nog steeds onder toezicht rijden. 

Autonoom rijden heeft zijn grenzen

Vaak worden de niveaus van autonoom rijden verkeerd begrepen. De eerste vorm kennen de meeste bestuurders van nieuwe wagens en daarin krijgt men al een voorproefje op de toekomst van autonoom rijden. Deze modellen voldoen namelijk al aan de technische vereisten voor level 1 assistentiesystemen. Bijvoorbeeld de Adaptive Cruise Control (ACC), die houdt niet alleen de eerder ingestelde snelheid, maar ook de geselecteerde afstand tot je voorligger in de gaten.

Een tweede niveau helpt je als bestuurder bij het accelereren, sturen en remmen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld heel comfortabel autonoom filerijden. Ook in kritieke situaties helpen deze systemen je om ongevallen te voorkomen. Remote Park Assist maakt eveneens deel uit van level 2.

De sprong van niveau 2 naar niveau 3 is technisch gezien de grootste. Als bestuurder mag je voor het eerst andere dingen doen terwijl je achter het stuur zit. De auto kan zelfstandig inhaal- en ontwijkmanoeuvres initiëren, versnellen en remmen. Het systeem herkent zijn eigen grenzen en als bestuurder moet je altijd indien nodig de besturing kunnen overnemen.

Een verregaande vorm van autonoom rijden is niveau 4. Op afgesloten testtrajecten, zoals snelwegen, neemt de auto de besturing permanent van je over. Niveau 4 omvat ook robo-taxi’s zoals de SEDRIC, die volledig autonoom rijden in afgebakende verkeersgebieden, bijvoorbeeld in de stad. Er is geen bestuurder nodig en passagiers kunnen andere taken uitvoeren. Of zelfs slapen.

Autonome auto’s op level 5 kunnen volledig zelfstandig rijden. Dankzij omgevingsdetectie, de constante verbondenheid met netwerken en slimme car-to-car-communication is er – van vertrekpunt tot eindbestemming – geen bestuurder nodig.

Er bestaan namelijk heel veel dilemma’s. Wie is aansprakelijk? Lost autonoom rijden echt files op? Kun je een auto volledig ‘foolproof’ programmeren? Het zijn vragen waarop nog niemand een antwoord heeft. Ook overheden tasten in het duister. Autofabrikanten geven aan dat ze een algoritme kunnen ontwikkelen dat voor 95 procent met alle verkeerssituaties kan omgaan.

Lees ook: Zizi Fernandes drijvende kracht achter Mama Taxi

Tesla Model S
Print Friendly, PDF & Email