Print Friendly, PDF & Email

De tweede MaaS-pilot is in de wacht gesleept door de Pon Holding. De bedoeling van deze pilot is het met één app plannen, boeken, betalen en reizen. Een samenwerkingsverband uit de raamovereenkomst van het Ministerie van I&W, onder leiding van Mobility Services & Retail (Pon Holding) gaat hiermee in de regio Rotterdam Den Haag aan de slag. 

De bereikbaarheid van Rotterdam The Hague Airport is daarbij essentieel. Zij werken in dit project samen met partners als de REISinformatiegroep, Tranzer en Shuttel. De verwachting is dat de reiziger vanaf medio 2020 kennis kan maken met deze manier van reizen onder het label MOVES. Het partnership bestaat uit een aantal gevestigde namen in de mobiliteitswereld. Pon (bekend als VW-importeur, Gazelle-fietsenfabrikant) zet haar mobiliteitstak in: Mobility Services & Retail met deelvervoer (Greenwheels), mobiliteithubs HUUB en mobiliteitskaart Shuttel, waar al ruim 110.000 medewerkers dagelijks mee reizen.

De REISinformatiegroep heeft als reisplanner miljoenen gebruikers in Nederland. Tranzer verzorgt nationaal en internationaal mobiele tickets voor OV en andere deeldiensten. Deloitte is betrokken vanuit haar expertise in innovatie, co-creatie en monitoring. Ook CGI (IT consulting) maakt deel uit van het samenwerkingsverband. De samenwerking stopt echter niet daar. Om een breed portfolio aan diensten aan te kunnen bieden, betekent dit samenwerken met alle OV-bedrijven en in nauw contact staan met de reiziger in de regio. 

In mei 2019 schreven Schiphol Real Estate, Rotterdam The Hague Airport, Metropoolregio Rotterdam Den Haag, en de gemeenten Den Haag en Rotterdam, het ministerie van I&W en De Verkeersonderneming een aanbesteding uit om met een MaaS pilot aan de slag te gaan. Deze pilot richt zich op de regio Rotterdam Den Haag met speciale focus op Rotterdam The Hague Airport, maar biedt zoveel mogelijk vervoersopties door het hele land aan. De klanten van de Haags-Rotterdamse luchthaven komen nu vooral met de auto. 

Lees ook  Dinant verkennen: optimaal reizen door het hart van de Maasvallei

De winnaar heeft de opdracht om binnen twee jaar een zelfstandige business case operationeel te hebben. Next Urban Mobility (ook onderdeel van de Pon organisatie) won, waarna de MaaS diensten in een meer overkoepelende unit MS&R zijn ondergebracht voor de beste uitvoering met de andere Pon onderdelen. Roger Demkes, directeur van De Verkeersonderneming: “Wij zijn erg blij met deze winnaar. Het zijn allemaal partijen met kennis van mobiliteit én klanten/reizigers. 

Nu de aanbesteding is afgerond gaan we in samenwerking met het consortium aan de slag om Mobility as a Service in deze regio echt van de grond te krijgen.” Deze MaaS pilot wordt in de Haagse regio uitgevoerd met ondersteuning van Bereikbaar Haaglanden en Rijnland. Met meer dan 2,5 miljoen inwoners is de regio Rotterdam Den Haag de dichtst bevolkte regio van Nederland. 

Er reizen dagelijks zo’n 1,2 miljoen mensen naar hun werk. Daarnaast worden er de komende vijftien jaar 240.000 woningen gebouwd waardoor de druk op het bestaande mobiliteitsnetwerk verder wordt vergroot. MaaS bundelt alle vervoersmiddelen en –diensten.  Gecombineerd met een persoonlijk reisadvies van deur tot deur wordt het plannen, boeken en reizen voor mensen makkelijker.

Lees ook: Pitane Mobility verenigt zich in MaaS-Lab van het KNV

Sonila Metushi (MaaS-Lab) in gesprek met Özcan Akyol over MaaS tijdens een Pitane Mobility bijeenkomst
Personenvervoer Magazine
gelezen in Personenvervoer Magazine