Print Friendly, PDF & Email

Leiden is een van de steden waar voetgangers nog amper gebruik kunnen maken van de stoep. Overal liggen en staan opvallend veel fietsen die een doorn in het oog zijn van menig voetganger en automobilist. In de Sint Aagtenstraat struikel je letterlijk over de “Mobility As a Service” van de plaatselijke fietsenmaker en is er geen doorkomen meer aan voor de taxichauffeur van de Cityshuttle.

Bezoekers parkeren de auto en worden gratis met de Cityshuttle gebracht en gehaald naar elke locatie naar wens in de binnenstad van Leiden. Leiden heeft een gezellige binnenstad met een paar grote winkelstraten en tientallen verstopte boetiekjes, speciaalzaken en snuisterijenwinkels.

Gestalde fietsen met blauwe voorbanden geven veel overlast

Bij het inrijden van de straat zien we de chauffeur de fietsen omver rijden die tot op de rijweg gestald zijn. Ze vallen stuk voor stuk om en liggen met verwrongen wielen op de stoep en straat. De taxichauffeur doet bij ons verhaal en zegt dat het zeker niet aan haar rijkunsten ligt maar er dringend iets moet gebeuren aan de overlast. De ‘boze’ dame geeft plaatselijke fietsenmaker in de straat de schuld want die doet er zelf ook niets aan doet en laat tientallen fietsen rondzwerven op de stoep.

“Er valt amper te rijden in de binnenstad, overal liggen fietsen en de doorgang is onvoldoende, vooral in de Sint Aagtenstraat.“, aldus de taxichauffeur. 

Waarom zou het anders zijn in Leiden? In alle steden is het een bron van ergernis. De deelfietsen, stepjes en scooters geven overal hetzelfde beeld. Volgens de gemeente geven gestalde fietsen veel overlast: ruim één op de drie Leidenaren (35%) heeft hier regelmatig tot vaak last van, bijna de helft (47%) vindt dit soms hinderlijk. Als de bewoners wordt gevraagd de situatie in Leiden te vergelijken met andere, vergelijkbare steden in Nederland, scoort Leiden in de meeste gevallen slechter dan andere steden.

Lees ook  Verkeersveiligheid: geldkraan open voor veiligere wegen

Maak melding bij de gemeente

Ziet u een achtergelaten (kapotte) fiets in Leiden? Bijvoorbeeld op straat of in een stalling. Meld dit dan bij de gemeente. Die zorgt ervoor dat de fiets wordt opgeruimd. Een fiets is een wrak als er niet meer mee gereden kan worden. Bijvoorbeeld omdat 1 of meerdere onderdelen ontbreken of kapot zijn. Een lekke band maakt van een fiets nog geen fietswrak. Fietsen die niet zichtbaar kapot zijn, maar wel langere tijd onbeheerd op straat staan (‘weesfietsen’), mag de gemeente alleen opruimen rond het Centraal Station.

Lees ook:  

Swapfiets is een Nederlandse startup en hun fietsen mag je Mobility as a Service noemen

De taxichauffeur doet haar beklag over de ontstane situatie in de stad
Swapfiets Leiden
Plaatselijke Swapfiets depot