Een taxirit binnen Gent blijkt plots bijna twee keer zo duur. Onlangs keurde de Gentse gemeenteraad een prijsverhoging goed maar daar bleek een foutje in te zitten. Daardoor moet nu ook meteen betaald worden wanneer de taxi stil staat. Het zijn de taxichauffeurs zelf die aandacht vragen voor deze problematiek omdat zij geen vragende partij zijn.

“Afgelopen weekend hebben drie klanten de politie gebeld omdat hun gebruikelijke rit van 8,5 euro nu plots bijna twee keer zo veel kost”, zeggen de taxichauffeurs die aan de bel trekken bij Schepen van mobiliteit Filip Watteeuw.

Filip Watteeuw (Groen) zegt, volgens Het laatste Nieuws, dat hij de situatie zal bestuderen. Nu willen de taxichauffeurs vooral hun klanten waarschuwen voor de tariefverhoging. Gent heeft al vele jaren een unieke manier om taxitarieven te berekenen. Voor een korte rit binnen Gent betaalt men standaard 8,5 euro. Voor een nachtrit is dat 11 euro.

De stad raadt nu alle taxichauffeurs aan om voorlopig de nieuwe tarieven niet te laten installeren op hun zogenaamde taxameter. De periode om zich in regel te laten stellen werd met een maand verlengd tot 30 april. In de tussentijd kunnen er in Gent wel meerdere tarieven van kracht zijn voor een rit. Wie een taxi neemt, informeert best even op voorhand wat dat zal kosten.

algemene regels voor taxi’s in Vlaanderen

Taxi’s worden voornamelijk uitgebaat door privébedrijven maar er gelden algemene regels voor taxi’s. Taxibedrijven moeten zich bijvoorbeeld aan de wettelijk opgelegde maximumtarieven houden. De gewesten zijn bevoegd voor het vervoer per taxi. De federale bevoegdheid beperkt zich tot de reglementering voor de inschrijving van taxi’s.

Lees ook  Amsterdamse wethouders omarmen coöperatieve taxiwereld

De taxivergunning is een unieke vergunning voor verschillende exploitatievormen. Afhankelijk van het type vervoer dat u wil uitvoeren, gelden specifieke voorwaarden. De vergunning wordt afgeleverd tegen een jaarlijkse retributie van 250 of 350 euro per vergund voertuig . De vergunning wordt verleend voor een periode van 5 jaar, en is hernieuwbaar.

Lees ook: Rotterdam heeft enkele lage-emissiezone tips voor Gent

Print Friendly, PDF & Email