Print Friendly, PDF & Email

Antwerpen verdiende al miljoenen aan de Vlaamse lage-emissiezone en in Gent draait de bonnenfabriek nu ook op volle toeren. Een weekendje weg naar Gent kan alsnog voor de goed geïnformeerde toerist uitlopen op een dure boete die achteraf op de deurmat valt.

Gent blijft moeite hebben met de geautomatiseerde aanpak van het invoeren van de lage-emissiezone. Antwerpen voerde in 2017 als eerste Belgische stad een milieuzone in en anno 2020 is de registratie volledig automatisch. In de Middeleeuwse stad Gent moet de automobilist alles vooraf zelf doen via een aanvraagformulier op een website. En let wel op, want registreren is geen garantie voor succes.

registratie systeem Gent niet automatisch

Afgelopen vrijdag lag de website er uit waardoor aanmelden van een buitenlands kenteken niet mogelijk was. Wat doe je dan wanneer je wil vertrekken met de wagen naar je geboekte hotelkamer in het hartje van de stad? Met je klachten over het aanmelden van een kenteken bel je dan keurig de stad Gent om na te vragen wat de gevolgen zijn van het niet kunnen aanmelden.

“Onze collega’s van het lage-emissie zone team zijn waarschijnlijk momenteel lunchen. Ik zie ook dat de website uit de lucht is en registreren niet kan. Wellicht kunt u het later nog eens proberen om u aan te melden.”, aldus een vriendelijke telefoniste van de stad Gent.

De beslissing over je aanvraag is pas definitief nadat je een uitdrukkelijke bevestiging hebt ontvangen, alleen vertelt men er niet bij hoelang deze bevestiging op zich laat wachten. Als je de Gentse lage-emissiezone binnenrijdt voor je de toelating hebt ontvangen, gebeurt dat op eigen risico. Als achteraf blijkt dat je aanvraag niet aan alle voorwaarden voldoet en daarom wordt afgekeurd, dan kan je een boete krijgen.

Lees ook  Gentse Feesten 2024: Alles wat je moet weten over de aankomende festiviteiten

Welke lessen kunnen Belgische steden trekken uit de Nederlandse aanpak?

Terwijl Gent worstelt met de uitbreiding van de lage-emissiezone, schaft Rotterdam zijn milieuzone af. Lukas Vanacker van dagblad De Tijd heeft alvast enkele nuttige overwegingen want Rotterdam voerde op 1 januari de ‘milieuzone’ af die de Nederlandse stad pas in 2016 inrichtte.

“België is veel meer dan Nederland een dieselland’, verklaart Nils Hooftman, expert auto-uitstoot aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). ‘Een derde van de Belgische dieselvloot heeft nog een Euro5-motor. Je kan niet meteen eisen dat alleen de nieuwste Euro 6 nog in de stad mogen.”

Lees ook: Toeristen kunnen beter Gent vermijden om hun LEZ beleid