Kleine ondernemers leven vaak van dag op dag en verdienen vandaag het geld voor de brandstof van morgen. Wanneer er niets verdiend wordt valt alles letterlijk stil. Afmelding van bestaande boekingen en het uitblijven van nieuwe boekingen maakt het nog zwaarder om te overleven tijdens deze coronacrisis.

Niet alleen zijn voor de Horeca-ondernemingen de maatregelen een zware klap, ook voor taxibedrijven is de huidige situatie niet te houden. ZZP’ers en bedrijven staat het water meer dan aan de lippen. Veel gemeenten hebben het leerlingen- en ander vervoer uitbesteed aan taxibedrijven. Dat vervoer valt bijna overal stil vanwege strikte corona-virusmaatregelen. 

werktijdverkorting niet altijd de oplossing

“Wat heb je in onze sector als ZZP’er aan werktijdverkorting wanneer je daar geen gebruik van kunt maken. Mijn inkomen is nagenoeg nihil en werktijdverkorting is voor mij geen uitkomst”, aldus van Rietveld.

De overheid stelt dat geen bedrijven geraakt mogen worden door de crisis en doet er alles aan om faillissementen te voorkomen. Steunmaatregelen zijn aan de orde van de dag en wellicht in Den Haag een van de hoogste prioriteiten naast de volksgezondheid om het ‘land in crisis’ te helpen. Het kabinet gaat zich garant stellen voor mkb-bedrijven die hun schulden niet meer kunnen afbetalen. 

“Daar waar we normaal 300 ritten per dag hebben, zijn er nu 20 ritten en staan chauffeurs 5 uur te wachten zonder werk, wat een ellende staat ons te wachten.”

taxibedrijven komen financieel erg in het nauw

Vakbonden en branchevereniging KNV vroegen eerder gemeenten om steun voor gedupeerde taxibedrijven. Doordat scholen sluiten en bijeenkomsten worden geschrapt valt het leerlingen- en speciaal vervoer nu stil, maar de lonen en overige vaste lasten moeten wel worden doorbetaald. 

“Kleine ondernemers leven vaak van dag op dag en verdienen vandaag het geld voor de brandstof van morgen. Wanneer er niets verdiend wordt valt alles letterlijk stil”, daar kan geen enkele achterafregeling iets tegen doen.

eigen verzekering of buffer

Lees ook  Waterstoftechnologie of kindervrije vluchtzones introduceren?

De werktijdverkorting is er alleen voor grotere ondernemingen. Zzp’ers zijn aangewezen op de eigen verzekering of buffer. En daar wringt nu het schoentje bij de meeste ZZP’ers want van een buffer is in de meeste gevallen geen sprake, laat staan dat deze ondernemers zich verzekerd hebben tegen inkomstenverlies.

Hoe vraag je werktijdverkorting aan?

Eerst vraag je een vergunning aan bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Let wel, door de grote drukte kan je onderstaande scherm te zien krijgen. Met deze vergunning kun je bij het UWV terecht voor de aanvraag. Kijk voor meer informatie over de regeling op Ondernemersplein. Bij het UWV en het ministerie van SZW is extra capaciteit ingezet om de aanvragen te verwerken.

Lees ook: KNV vraagt aan gemeenten om vervoer door te betalen

Taxi pauze
alle werk is opgedroogd
Print Friendly, PDF & Email