Print Friendly, PDF & Email

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) heeft na overleg met GOCA Vlaanderen bereikt dat de autokeuring op woensdag 25 maart terug opengaan. Gezien de situatie en de achterstand zal dit enkel zijn voor de bedrijfs- en transportvoertuigen, bussen, prioritaire voertuigen en technische herkeuringen. 

Voor de andere categorieën (waarvan het keuringsattest verstreek na 13 maart 2020) zal de termijn verlengd worden met 4 maanden, na het opheffen van de crisismaatregelen.

Impact logistieke sector

GOCA Vlaanderen (de overkoepelende organisatie van keuringscentra) besliste afgelopen dinsdag éénzijdig de autokeuring te sluiten. Hierdoor konden wagens en vrachtwagens niet meer gekeurd worden en was er geen keuring voor verkoop. Op een aantal weken tijd zou de impact van deze beslissing aanzienlijk zijn. Wekelijks worden er namelijk 1.784 zware voertuigen en 3.686 aanhangwagens en opleggers gecontroleerd. Deze dreigden nu zonder keuring te vallen en konden zodoende niet meer ingezet worden voor transport.

Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters

“Het sluiten van de keuringscentra zou een forse impact hebben op de transportsector. Terwijl het in deze periode noodzakelijk is dat onze logistiek overeind blijft om iedereen te bevoorraden van de nodige voeding, levensmiddelen, brandstof maar ook van medicatie en medisch materiaal.”

Termijn verlengd met vier maanden

Door het sluiten van de autokeuring is er een achterstand opgelopen en daarom zal er een verlenging gebeuren van de huidige termijn. Om de mobiliteit van de burgers te verzekeren, die ook met deze noodregeling niet naar de keuring kunnen gaan, zal de termijn verlengd worden met vier maanden na het opheffen van de crisismaatregelen.

Lees ook: Taximarkt Vlaanderen omarmt Arrive boekingsplatform

Keuring van wagens