Print Friendly, PDF & Email

Ondanks het kabinet dit weekend nog extra steunmaatregelen heeft genomen om ondernemers te helpen, blijven de aanspraken die de taxi- en touringcarbedrijven kunnen maken op 4.000 euro ongewijzigd. Het kabinet maakte onlangs de eerste regelingen bekend voor ondernemers die getroffen worden door de coronacrisis. Felle kritiek van VNO-NCW en het branchevereniging KNV.

“Zo’n maatregelen gaan normaal gezien over maanden om alles uit te zoeken om na te gaan wie aanspraak kan maken op deze regel. Onder de huidige omstandigheden is dit in een paar dagen gebeurd. Wij kunnen helaas niet iedereen helpen.”, aldus de Staatssecretaris Mona Keijzer in het TV programma WNL Op Zondag.

Sommige chauffeurs roepen elkaar in WhatsApp-groepen op om dinsdag op het Malieveld in Den Haag te protesteren. Deelnemers worden opgeroepen om vanwege het coronavirus in hun taxi te blijven zitten. Mona Keijzer, Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, gaf in een eerste reactie na het horen van de plannen aan, dat wanneer taxichauffeurs aanstaande dinsdag naar het Malieveld te Den haag komen om te demonstreren zij ook de 1.5 meter afstandsregel moeten respecteren.

De TOGS is bedoeld voor bedrijven die door overheidsbeleid de deuren hebben moeten sluiten en de TOZO voor zelfstandigen. Taxi- en touringcarbedrijven vallen beiden niet onder deze regeling van het kabinet.

felle kritiek bij ZZP’ers

Met name vanuit de taxibranche en de non-food detailhandel was er direct kritiek, omdat ondernemers in die branche geen aanspraak konden maken op de tegemoetkoming van 4.000 euro (TOGS). VNO-NCW en MKB-Nederland constateren dat er meer sectoren zijn die nog buiten de regeling vallen, maar waar omzetten evengoed hard onderuit zijn gegaan. 

Lees ook  KNV: VVD-coryfee Fred Teeven voorgedragen als nieuwe voorzitter

KNV hield er al rekening mee na eerdere uitleg over de regeling, maar schrijft dat het een foute beslissing is om bedrijven in hun sectoren nu uit te sluiten. Zowel de taxiondernemers en  touringcarbedrijven, en dan zeker de kleinere bedrijven en ZZP-ers, worden keihard getroffen door de vele verboden van het kabinet. Leden, en met name leden uit de opstapmarkt, hielden geen rekening met het feit dat ze buiten de boot vallen. Wat nu op felle kritiek stuit bij veel ZZP’ers.

communicatie naar de sector

Wellicht is de communicatie binnen de sector slecht verlopen en werd een verkeerd beeld geschetst over de TOGS regeling door sommige websites en berichten op sociale media. Het grote probleem in de taxisector is dat veel ZZP’ers nu buiten de boot vallen om van een regeling gebruik te kunnen maken. 

Luchthavenvervoer, vervoer voor hotels, vervoer voor rederijen, vervoer van en naar horeca en cultuurvoorstellingen, enz., het is allemaal weg gevallen. De specifieke groep in de sector met een taxi, heeft wel de kosten voor de lease, de verzekeringen en voor hun aansluiting bij een centrale of een TTO die doorlopen. Dat kun je van de bijstandsuitkering waar de ZZP-ers dan wel recht op hebben, echt niet betalen. Het noodloket neemt de eerste pijn helaas nog niet voor iedereen weg.

sociaal minimum

Voor vervoer voor gemeenten, zorginstellingen en ziektekostenverzekeraars, is er inmiddels goede hoop dat de vaste kosten door worden betaald. De ondernemersorganisaties roepen ondernemers op alleen gebruik te maken van de regelingen als deze echt nodig zijn omdat een ondernemer anders door het sociaal minimum zakt.

Lees ook  Aanbesteding: CZ drukt zorgvervoerders in het nauw met lage tarieven

Naast de bekend gemaakte regelingen wordt volgende week meer informatie verwacht over wanneer ondernemers ook de nieuwe regeling voor werktijdverkorting (NOW) kunnen aanvragen. Met name deze regeling is, met een vergoeding tot 90 procent van de loonkosten, een belangrijke drager om veel sectoren overeind te kunnen houden in deze crisis. Eerder is al geregeld dat ondernemers uitstel van belastingen kunnen aanvragen en er garanties zijn van de overheid voor leningen (BMKB).  

Lees ook: Overheid geeft taxibedrijven niet zo maar steunmaatregelen

Mona Keijzer - CDA