Print Friendly, PDF & Email

KLM meet de temperatuur van passagiers voor vertrek en bekijkt de mogelijkheden om het controleren van de lichaamstemperatuur van de reizigers die met deze maatschappij reizen, uit te breiden. Dat zou zowel op Schiphol kunnen gebeuren als op de buitenlandse luchthavens waar KLM nog op vliegt.

De maatregel is bedoeld om de veiligheid van KLM-werknemers te vergroten. Zo is ook de dienstverlening aan boord aangepast. Op dit moment worden op verzoek van de autoriteiten van Zuid-Korea en Singapore passagiers al gecontroleerd op koorts voordat ze aan boord mogen. Mensen die naar Canada willen reizen worden fysiek geobserveerd en moeten een vragenlijst invullen voordat ze aan boord mogen.

Cabinepersoneel van KLM maakt zich zorgen over het coronavirus, met name voor vluchten van en naar New York, het epicentrum van de pandemie. Dit zorgt voor veel onrust. KLM wil temperatuurcontroles van passagiers.

Maandag is er overleg gevoerd over de veiligheid van werknemers door KLM en twee vakbonden voor cabinepersoneel, VNC en FNV Cabine. Contact met passagiers aan boord wordt zo veel mogelijk vermeden, maar de regel van 1,5 meter afstand houden kan niet strikt worden nageleefd, omdat dit valt onder de door de overheid aangewezen ‘vitale infrastructuur’. De sector beroept zich nu op de vrijheid om van die regel af te kunnen wijken. VNC pleit ervoor om vluchten uit New York te stoppen. 

 Bestuurder Chris van Elswijk: “We willen dat KLM haar verantwoordelijkheid neemt en anderhalve meter afstand garandeert. Wij kunnen als vakbond niet eisen dat KLM stopt met New York, maar wel dat KLM onze veiligheid waarborgt.”

Lees ook: Ryanair tweet tot juni niet meer de lucht in te kunnen

Lees ook  Duurzaamheid: KLM en Munckhof breiden unieke busdienst uit
Airbus KLM