FNV is blij met de toegezegde extra steun voor zelfstandig taxichauffeurs maar vindt tegelijkertijd dat Uber haar verantwoordelijkheid ontloopt als werkgever. De steun voor de taxibranche is noodzakelijk en FNV is er dan ook blij mee dat Den Haag nu wat voor deze groep taxichauffeurs regelt. Maar de steun komt, als het gaat om de Uber taxichauffeurs wel uit de verkeerde hoek. 

“Zelfstandig taxichauffeurs en ook taxichauffeurs van Uber hebben nu zelf hard moeten knokken voor hulp. Terwijl in het geval van de Uber taxichauffeurs juist Uber, als werkgever, een beroep had moeten doen op de NOW-regeling.”, aldus Amrit Sewgobind bestuurder FNV Flex en Naleving.

Bestuurder Sewgobind schrijft dat zelfs in deze crisis we zien dat het bedrijf er alles aan doet om alle verantwoordelijkheid bij de taxichauffeurs neer te leggen. En in dit geval lost Den Haag, en dus de belastingbetaler, het op voor Uber. Dat klopt niet. Het bedrijf profiteert al jarenlang van allerlei belastingvoordelen en heeft voldoende geld in kas, zo’n 6 miljard, om de Coronacrisis te doorstaan. In plaats van een beroep te doen op de NOW, waarbij 90% van de loonkosten wordt vergoed en Uber 10% voor haar rekening neemt, profiteert Uber van de noodmaatregelen voor kleine ondernemers en zelfstandigen.

plastic schermpje 

Ook doet het bedrijf aan windowdressing doordat ze de chauffeurs een dun plastic schermpje geeft en 10 euro om te besteden aan desinfecterende middelen. Terwijl de taxibranche stil staat. De vraag vanuit toeristen, uitgaanspubliek en forenzen – belangrijk deel van de inkomsten – is in een klap weggevallen. Uber geeft zelf aan dat chauffeurs met Corona twee weken financieel gecompenseerd worden, maar hoe dat precies gaat is onduidelijk.

Lees ook  Weg vrij voor gelijke arbeidsvoorwaarden in luchtvracht

risico’s 

Ondertussen draait en verdient het bedrijf gewoon door en heeft ze haar accent verlegd naar UberEats. Uber taxi’s mogen niet zonder meer stilstaan op straat, ook niet op de officiële taxistandplaatsen. Dan is het kiezen tussen boetes of hoge parkeertarieven.

Sewgobind: “Taxichauffeurs mogen nu maaltijden bezorgen, maar daar kleven risico’s aan en die liggen, wederom bij de chauffeurs.’”

werkgever

Uber is in alle opzichten een werkgever. Door de toegang tot het platform, wie er niet meer welkom is, de controle over de manier van werken en de beloning. Gerechtelijke uitspraken in Frankrijk, Engeland en Nederland bevestigen dat, schrijft Sewgobind. In maart van dit jaar oordeelde het Franse Hof van Cassatie al dat chauffeurs die rijden voor de digitale taxidienst Uber als werknemers moeten worden beschouwd. Ook een Amsterdamse rechter kwam in februari 2019 al tot eenzelfde oordeel in een zaak die ging over een leasecontract.

Door: Yvette de Vries

Lees ook: Kritiek op Uber na ondertekenen brief steunmaatregelen

FNV
FNV vakbond
Print Friendly, PDF & Email