Print Friendly, PDF & Email

De afgelopen weken zijn FNV Taxi, VNO-NCW en de brancheorganisatie KNV op alle mogelijke manieren zich aan het inzetten via de sociale media, radio en tv om de politiek het signaal af te geven dat taxichauffeurs het niet kunnen begrijpen waarom de beroepsgroep niet in aanmerking komt voor een tegemoetkoming van 4.000 euro. Nu gaat een schrijven naar de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat.

forse kritiek op Uber in deze moeilijke periode

Op de lijst van ondertekenaars van de brief opvallende namen van bedrijven die bemiddelen tussen reizigers en aanbieders zoals Maurits Schönfeld van Uber en Yariv Hauer van ViaVan. Opvallend veel kritiek op de aanwezigheid van Uber, zowel bij de publieke opinie als bij veel taxiondernemers. De meeste centrale’s en TTO’s vragen geen contributie meer op dit ogenblik of andere bijdrage maar Uber heeft niet veel gedaan aan steunmaatregelen voor de taxichauffeurs. Dat Uber zich nu in Den Haag sociaal wil opstellen valt bij velen verkeerd.

ondernemers helpen elkaar in de strijd

Wij belden met de Amsterdamse ondernemer Mohammed Tanouti en ons werd het overduidelijk dat de meeste wagens stil staan. Tanouti is een van de ondernemers die de gemeenschappelijke brief heeft ondertekend en wil zijn chauffeurs helpen. 

“Het innen van de contributie vanuit de TTO is niet meer aan de orde, de taxisoftware leverancier heeft zich coulant opgesteld en de abonnementen voor de boordcomputer kunnen tijdelijk opgeschort worden.”, aldus Mohammed Tanouti.

Het brengt geen omzet binnen voor de taxichauffeurs maar het helpt een klein beetje in de kosten. Want van omzet is de laatste weken geen sprake meer, laat staan winst. Alle gaat op in de vaste kosten.

Lees ook  Uber in het nauw: aanklacht wegens bedrijfsspionage in Australië

Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat

De afgelopen periode heeft de de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat een overvolle agenda in het beantwoorden van vele kamervragen en brieven. Mona Keijzer ontving de afgelopen dagen vele tientallen verzoeken.

Ondermeer van VVV Nederland die zich samen met andere branche- en koepelorganisaties heeft verenigd in Gastvrij Nederland en een brief heeft verstuurd. In deze brief roept Gastvrij Nederland het kabinet dringend op om het pakket liquiditeitsverruimende maatregelen uit te breiden en toepasbaar te maken voor ondernemers uit de brede gastvrijheids- vrijetijds- en toerismesector.

Toeristisch Ondernemend Zeeland, de koepel van toeristische brancheorganisaties in Zeeland, heeft per brief een noodkreet gestuurd aan staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat.

Ook positieve brieven zoals die van HISWA-RECRON die het initiatief heeft genomen om te komen tot een Toeristisch Corona Garantiefonds en de uitgifte van vouchers. Mocht een bedrijf gedurende de looptijd failliet gaan, dan wordt de consument uit het garantiefonds gecompenseerd.

Lees ook: Hoofdkantoor Uber naar Tripolis-Park aan de Zuidas

Beeld Mona Keijzer: Martijn Beekman