Hoe zwaar taxiondernemers het ook hebben tijdens de coronacrisis, de adviezen aan werknemers in de taxisector van het FNV zijn meer dan ooit een last die er bovenop komt voor werkgevers waardoor de komende periode de taxisector in zwaar weer zit. FNV geeft aan dat het een lastige en vreemde tijd is voor alle beroepen en we in een situatie zitten die voor iedereen onbekend is en waar meer vragen dan antwoorden over zijn.

Op dit moment zit een groep taxichauffeurs thuis, maar een deel van de chauffeurs is nog aan het werk of gedeeltelijk aan het werk, soms op andere werkzaamheden dan normaal. FNV geeft aan dat taxiwerkgevers ook hun eigen beschermende maatregelen moeten nemen zoals het beschikbaar stellen van mondkapjes, desinfectiegel, handschoenen, e.d.

verantwoordelijk voor een veilige werkplek

De vakbond roept de taxisector op om deze maatregelen serieus door te nemen en er gehoor aan te geven. De werkgever is verantwoordelijk voor een veilige werkplek en goede arbeidsomstandigheden.

“Ondanks er amper mondkapjes te vinden zijn en de desinfectiegel al weken overal is uitverkocht doet de vakbond een oproep dat wanneer je het gevoel hebt dat je niet op een veilige manier je werk kan doen, je dan in eerste instantie bij je werkgever moet aankloppen en als dat niets oplost het melden bij de vakbond.”

Werkgevers in de taxibranche kunnen een beroep doen op het Noodfonds dat door het kabinet is ingevoerd. De voorwaarden en de precieze invulling hiervan worden op dit moment uitgewerkt.  Door het kabinet is een heel pakket aan maatregelen neergelegd om bedrijven en hun werknemers door de Corona crisis heen te helpen. De FNV is bij de vormgeving van de maatregelen betrokken geweest.

Lees ook  Waterstoftechnologie of kindervrije vluchtzones introduceren?

als werknemer ontvang je 100% salaris

Als de werkgever een beroep doet op het noodfonds dan krijgt hij maximaal 90% van de loonkosten vergoed, afhankelijk van hoeveel werk er weggevallen is. De werkgever moet het inkomen dan zelf aanvullen tot 100%. Een aantal grote uitzendbedrijven in de sector zal ook een beroep doen op het noodfonds.

  • Heb je een vast contract met uren, dan moet je 100% van je contracturen uitbetaald krijgen
  • Heb je een tijdelijk contract met uren, dan moet je 100% van je contracturen uitbetaald krijgen
  • Heb je een jaaruren regeling, dan moet je 100% van je jaaruren norm per maand betaald krijgen
  • Ben je MUPPER met een aantal uren op contract, dan krijg je 100% van je vaste aantal uren

Voor uitzendkrachten in de taxisector met een vast dienstverband of een tijdelijk dienstverband met uren geldt dezelfde doorbetalingsregeling als bovenstaand is aangegeven voor als je direct in dienst bent.

Maar er is ook een groep waarvoor de doorbetaling niet geldt:

  • Als je ontslagen wordt in de proeftijd
  • Tijdelijk contract is afgelopen en niet verlengd voor de datum van aanvraag voor het noodfonds.
  • Je bent MUPPER en je hebt nog niet 13 weken aaneengesloten gewerkt
  • Uitzendkrachten die minder dan 26 weken gewerkt hebben (die zitten in de periode van uitsluiting van de loondoorbetalingsverplichting, of te wel het uitzendbureau hoeft je dan niet door te betalen in deze situatie.

vervangende werkzaamheden

Ook zijn er werkgevers die de chauffeurs vragen om ander werk te doen, zoals het bezorgen van pakketten en voedsel. Gezien de ernstige situatie waarin ons land zich bevindt, is het van groot maatschappelijk belang dat daar waar kan er gehoor wordt gegeven om ander c.q. vervangend werk te doen. Ook roosters kunnen nu door deze situatie aangepast worden, FNV adviseert in overleg te gaan met de werkgever als er problemen ontstaan. Van beide kanten zal er flexibiliteit nodig zijn om nu door de situatie heen te komen.

Lees ook  Koninklijke Nederlandse Vervoer lanceert KNV Connected Mobility

verlof opnemen

De vakbond stelt dat je niet kunt verplicht worden om verlof op te nemen. Je werkgever mag het wel vragen en je kunt ook zelf aangeven dat je verlof wil bijvoorbeeld omdat je nu graag maatschappelijke ondersteuning wil verlenen in deze crisistijd. Zolang je als werknemer dit vrijwillig doet is er niets aan de hand. Maar laat je niet dwingen om verlof op te nemen.

Lees ook: Rotterdam, Trevvel en andere partners slaan handen ineen

Alternatieve werkzaamheden
FNV
Print Friendly, PDF & Email