Print Friendly, PDF & Email

Dat busbouwer VDL Groep een busorder verloor aan een Chinees bedrijf viel destijds niet in goede aarde bij leden van de Tweede Kamer en de publieke opinie. Het Chinese BYD Auto, een autofabrikant met hoofdkwartier in Shenzhen, China ging met een belangrijke order van Keolis aan de slag. Het bedrijf produceert elektrische voertuigen zoals auto’s, bussen, fietsen en trucks.

Op de vraag of er voor VDL en BYD van een gelijk speelveld en eerlijke concurrentie sprake is geweest was het antwoord overduidelijk. Het is een private transactie door Keolis, de winnaar van de aanbesteding, die de bussen heeft aangekocht.

“De bussen zijn niet ingekocht door middel van een aanbestedingstraject. Gedeputeerde Staten van de provincies Flevoland, Gelderland en Overijssel hebben de provinciegrensoverschrijdende openbaar vervoersconcessie IJssel- Vecht aanbesteed. De bussen zijn vervolgens aangekocht door de winnaar van die concessie, Keolis Nederland. De inkoop van de bussen door Keolis is een private transactie geweest.”

overheidssubsidie, Chinese steun

De minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en de minister van Economische Zaken en Klimaat gaven onlangs antwoord op gestelde vragen. Zo blijkt uit de jaarrekening dat BYD voor €300 miljoen aan steun ontvangen heeft van de overheid waarvan niet te herleiden valt waarvoor dat precies is en welk deel daarvan betrekking heeft op de elektrische bussen. 

BYD Auto werd in 2003 opgericht als een onderdeel van BYD Company Limited (BYD), een van China’s grootste private ondernemingen. BYD Company Limited is een high tech bedrijf dat zich richt op schone energietechnologieën, van opwekking en opslag tot toepassing. Het bedrijf is een van de grootste producenten van oplaadbare batterijen ter wereld en inmiddels ook een zeer grote fabrikant van elektrische voertuigen. Wereldwijd rijden meer dan 50.000 elektrische bussen van BYD op de weg. 

Lees ook  Vergroening: De Lijn start met eerste VDL e-bussen vanuit Destelbergen

BYD is 100% beursgenoteerd, deels in Hongkong en deels in het vasteland van China, en kan daarmee worden gekwalificeerd als een privaat bedrijf. Wel ontvangt het moederbedrijf BYD overheidssteun in de vorm van bijvoorbeeld subsidie voor R&D-projecten of indirect via aanschafsubsidies op elektrische voertuigen, als onderdeel van Chinees beleid om het gebruik van elektrische voertuigen te bevorderen.

mislopen van deze order door de VDL Groep

Mona Keijzer, Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, ziet graag dat Nederlandse bedrijven orders binnenhalen, zeker als de productie ook in Nederland plaatsvindt. Vanuit die optiek is het mislopen van de order door VDL Groep teleurstellend. Als deze 259 elektrische bussen in Nederland zouden worden geproduceerd had dat immers bijgedragen aan de Nederlandse werkgelegenheid en opbouw van kennis op het gebied van elektrische bussen.

productie in Hongarije

De bussen zijn aangekocht door vervoersbedrijf Keolis, de houder van de openbaar vervoersconcessie IJssel-Vecht. Keolis geeft aan dat het er vooralsnog naar uit ziet dat de BYD bussen worden geproduceerd in China en mogelijk ook deels in Hongarije. Volgens een schrijven aan de Tweede Kamer in reactie op schriftelijke vragen van de leden Amhaouch en Palland (beiden CDA), profiteert desondanks het Nederlandse bedrijfsleven tot op zekere hoogte wel mee. 

Zo worden namelijk veel componenten van het interieur afgenomen van Nederlandse en (West-)Europese toeleveranciers. Zo zijn de Nederlandse bedrijven Ventura Systems (deuren), Carvision (camera’s) en Franz Kiel NL (stoelen) toeleveranciers. Verder leveren bijvoorbeeld de Duitse fabrikanten ZF en Init respectievelijk de assen en boordcomputers van de bussen. Tenslotte gaat het onderhoud in Nederland plaatsvinden.

Lees ook  Strijd om busvervoer in Zeeland barst los: wie gaat de uitdaging aan?

Lees ook: VDL Groep wint Nederlandse Innovatie Prijs 2019 in Kurhaus Scheveningen

VDL -winnaars innovatieprijs