Print Friendly, PDF & Email

Je zou toch verwachten dat het aantal doden in het verkeer minder zouden zijn in tijden van de coronacrisis. Veel mensen werken thuis, scholen waren wekenlang gesloten en mensen blijven eerder thuis in deze crisis tijd. Daardoor is er veel minder verkeer op de Nederlandse wegen en daardoor zijn er dus automatisch ook minder verkeersongelukken. Toch zijn het aantal verkeersdoden helaas niet minder.

Het aantal verkeersongelukken dit jaar tussen half maart en eind april vergeleken vorig jaar halveerde. Het aantal verkeersdoden dit jaar in deze periode vergeleken vorig jaar is helaas nauwelijks minder geworden. Deze gegevens kwamen uit een analyse van verkeerskundig ICT-bureau VIA en uit cijfers van de politie. Deze cijfers zijn nog niet definitief. Er kwamen volgens hun onderzoek dit jaar 62 mensen om in het verkeer tussen 16 maart en 26 april. In 2017, 2018 en 2019 kwamen er in dezelfde periode 65 mensen om in het verkeer.

VIA-onderzoeker Erik Donkers zegt in het NOS radio 1 journaal: “Het is een heel bijzondere situatie waar we nu in het verkeer mee te maken hebben, we zijn ons echt anders gaan gedragen. We zijn meer gaan fietsen, vooral ouderen doen dat. Bovendien zijn de straten leger, wat voor sommige automobilisten aanleiding is om harder te gaan rijden”.

Volgens de politie en VIA gaat het toch nog veel fout en vallen er doden omdat de omstandigheden nu anders zijn dan normaal. Nu het rustiger is op de weg letten mensen minder op in het verkeer en rijden veel mensen harder. Ook zijn er meer fietsers en motorrijders op de weg. Er zijn ook veel meer ouderen die erop uit gaan met hun elektrische fiets omdat de horeca, musea en theaters dicht zijn. En er spelen meer kinderen op straat omdat de scholen dicht zijn.

Lees ook: Grenzen in juni weer open tussen Oostenrijk en Duitsland

Fietsende kinderen