Sinds deze week is het verboden om scootmobielen te vervoeren in taxi’s. Dit is een landelijke maatregel op basis van de richtlijnen van het RIVM. Her en der in het land leidde dat direct tot vragen van ongeruste scootmobiel-gebruikers die zich in hun bewegingsruimte beperkt voelen.

Scootmobielgebruikers voelen zich gedupeerd door berichten dat zij geen gebruik meer kunnen maken van taxivervoer. De medewerkers mogen hun klanten niet helpen bij in- en uitstappen. Daardoor zijn mensen in sommige gevallen zeer gedupeerd. Zo is bijvoorbeeld een zelfstandig bezoek aan familie niet mogelijk en ook een ziekenhuisbezoek stuit op problemen.

Het niet vervoeren van scootmobielen heeft te maken met landelijke richtlijnen van het RIVM. Dit geldt dan ook voor alle taxibedrijven. Niet naleven van deze maatregel leidt tot een boete. Het vervoer door een taxi van een rolstoel is overigens wel toegestaan. Het verschil tussen rolstoelen en scootmobielen heeft te maken met het feit dat gebruikers van rolstoelen in hun rolstoel vervoerd kunnen worden en scootmobielers niet.

Rolstoelen en hun gebruikers kunnen in de busjes die meestal voor dit vervoer worden ingezet, goed worden vastgezet, hetgeen bij scootmobielen niet mogelijk is. Scootmobielers moeten door de taxichauffeur vaak worden geholpen bij de overstap van hun scootmobiel op een stoel in het busje (en weer terug in hun mobiel), waarbij meer dan bij het vervoer van rolstoelers lichaamscontact ontstaat.

Lees ook: Politie schept verwarring bij ouderen en cliënten zorgvervoer

Personenvervoer Magazine
gelezen in Personenvervoer Magazine
Lees ook  Met een druk op de knop is de taxi besteld bij de taxicentrale
Print Friendly, PDF & Email