VanMoofs eerste televisiecommercial is geweerd van Franse tv omdat het ‘een klimaat van angst’ veroorzaakt. Het is de eerste keer dat een fietsreclame een uitzendverbod opgelegd krijgt. In de commercial reflecteren auto’s de ratrace van vroeger, waarmee de kijker wordt uitgenodigd om haar vervoersmiddelen in de stad te heroverwegen voor een schonere, groenere toekomst. De commercial is afgekeurd door de Franse reclamewaakhond, ARPP. 

historisch hoogtepunt

De televisiereclame komt op een moment dat de vraag naar elektrische fietsen een historisch hoogtepunt heeft bereikt en steden er iedere dag weer anders uitzien. Met de video wil VanMoof mensen inspireren om eens opnieuw na te denken over de manier waarop ze van A naar B komen en te laten zien hoe zij positief kunnen bijdragen aan de wereld waarin zij leven.

“We zijn ons er altijd bewust van geweest dat deze commercial niets weg heeft van een gemiddelde fietsreclame. Het is een aanzet tot actie, een kans om het verleden achter ons te laten en echte vooruitgang te boeken die iedereen ten goede komt. De status quo bevragen zal altijd een confrontatie opleveren, maar dat wilden we vanaf het begin al bereiken.”, aldus Taco Carlier, mede-oprichter VanMoof

Het tweede doel van de commercial is het in de schijnwerpers zetten van de lancering van VanMoofs nieuwe generatie slimme e-bikes, de VanMoof S3 & X3. Dit vormt een keerpunt voor het fiets-meets-tech-bedrijf, want het zijn niet alleen de meest geavanceerde e-bikes die het bedrijf ooit heeft geproduceerd, maar ook de meest toegankelijke – een fiets kost €1998. VanMoofs langetermijndoel is om fietsen voor iedereen mogelijk te maken, om zo uiteindelijk de volgende miljard mensen op de fiets te krijgen.

afwijzingsbrief

VanMoof werd van de afwijzing op de hoogte gesteld in een brief van de Autorité de Régulation Professionnelle de la Publicité (ARPP), een zelfregulerende organisatie die door de particuliere sector wordt ondersteund. Volgens de ARPP geven bepaalde beelden van de autoreflecties ‘de auto-industrie een slechte naam […] terwijl ze een angstklimaat veroorzaken.’ Opvallend is dat de ARPP een van de eerste fietsreclames op de Franse tv heeft afgewezen, ondanks de recente belofte om de duurzaamheidsaspecten van hun beleid te versterken.

Het is niet de eerste keer dat er controverse ontstaat met betrekking tot ARPP. Ngo’s zoals Greenpeace en Médecins du Monde wezen de organisatie al eerder op een gebrek aan neutraliteit. De televisiecommercial werd twee weken eerder uitgezonden in Nederland en Duitsland. De spot werd goed ontvangen door het publiek – zelfs in Duitsland, waar de auto-industrie jaarlijks meer dan 400 miljard euro omzet. 

Lees ook: Swapfiets bereikt mijlpaal van 200.000 klanten in vier landen 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
VanMoof
Print Friendly, PDF & Email