De taxifederatie GTL wil een versoepeling van de taaleisen voor taxichauffeurs. Pierre Steenberghen van taxifederatie GTL is bang dat veel taxichauffeurs, die rijden tussen Brussels Airport en de hoofdstad niet zullen slagen voor de taaltest. Tegen het einde van dit jaar moeten de chauffeurs een bewijs van taalbekwaamheid kunnen overleggen, als ze een bestuurderspas willen behalen. Voor taxibedrijven die werken met buitenlandse chauffeurs is dat een onmogelijke opgave zegt GTL, de nationale groepering van ondernemingen met taxi- en huurvoertuigen met chauffeur.

“Contact moet wel in het Nederlands kunnen verlopen, maar te hoge eisen kan einde betekenen van de taxibestuurder als job waar lager geschoolde profielen en nieuwkomers kansen krijgen”, aldus de Taxifederatie GTL.

Steenberghen is bang dat veel taxichauffeurs, die rijden tussen Brussels Airport en de hoofdstad niet zullen slagen voor de taaltest. Hij dringt daarom aan op een versoepeling van de voorwaarden en wil graag dat het vereiste B1-niveau wordt verlaagd en dat de overheid een onderscheid maakt tussen taxichauffeurs die al lang aan de slag zijn en nieuwkomers.

“Veel mensen die voor Zaventemse, en dus Vlaamse taxibedrijven rijden, komen uit Brussel en kennen weinig of geen Nederlands. Ik vrees dat zowat 80 procent van hen het vereiste attest niet zal behalen. Ze hebben door de coronacrisis geen kans gehad om zich bij te scholen. Het niveau B1 is behoorlijk hoog, zelfs in Vlaanderen halen veel taxichauffeurs dit niveau niet, vrees ik.” 

Lees ook: Water staat volledige taxisector aan de lippen stelt GTL

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Taxi Vlaanderen
Print Friendly, PDF & Email