Met de uitrol van mobipunten en de komst van een mobiliteitscentrale kunnen we, volgens Lydia Peeters Vlaams Minister van Mobiliteit en Openbare Werken, vraag en aanbod op elkaar afstemmen. Voorop staat de aandacht voor minder mobielen & toegankelijkheid. Er zijn 4 kandidaten in de running voor de Mobiliteitscentrale waarvan we midden maart weten wie de opdracht krijgt. Een mobipunt is het vertrekpunt van jouw reis en van daaruit kom je overal. Je kan er reizen met de bus of trein, maar binnenkort ook met een deelfiets of deelauto, taxi of een andere Mobility as a Service dienst.

Op een mobipunt of Hoppinpunt zijn bijvoorbeeld altijd trein, bus, deelfiets, deelauto’s, een fietsparking en collectief vervoer aanwezig. Andere vervoersfuncties zoals deelfietsen, laadpunten, taxi- en carpoolplaatsen, etc. kunnen hier aan toe worden gevoegd. Een mobipunt moet toegankelijk zijn voor alle gebruikers, met of zonder handicap, ongeacht leeftijd en omstandigheden. Voor reizigers die specifieke noden hebben en reizigers die in zeer landelijke gebieden wonen komt er vervoer op maat. Het departement Mobiliteit & Openbare Werken heeft hiervoor eerder een openbare aanbesteding uitgeschreven om die Mobiliteitscentrale op te richten.

Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken ontwikkelde een stappenplan voor de aanleg van een Hoppinpunt. Het stappenplan is bedoeld voor alle actoren die betrokken zijn bij de aanleg van een Hoppinpunt en legt uit wat een Hoppinpunt is, waaraan het moet voldoen en hoe de Hoppinhuisstijl moet worden toegepast. We verplaatsen ons niet uitsluitend met één vervoersmiddel, maar combineren steeds meer verschillende vormen van mobiliteit.

Zo rijden we bijvoorbeeld met de fiets naar het station en nemen we vervolgens de trein. Of rijden we met de auto tot aan een park-and-ride en nemen we daar de tram of deelfiets naar het stadscentrum. Hierbij wordt het vlot overstappen gefaciliteerd. De beschikbaarheid van op elkaar afgestemde vervoersmogelijkheden en goed uitgeruste knooppunten maken het mogelijk vlot te schakelen tussen verschillende vervoersmiddelen.

fietsparking
ondergrondse fietsparking Leuven

Het vervoer op maat vormt de onderste vervoerslaag van het openbaarvervoersmodel voor basisbereikbaarheid. Niet alleen (pendel)bussen, maar ook deelfietsen, deelauto’s en collectieve taxi’s behoren tot deze vervoerslaag. De mobiliteitscentrale helpt u bij het plannen van uw verplaatsing. Zo komt u te weten met welk vervoersmiddel u zich het best verplaatst en waar u moet overstappen. De mobiliteitscentrale zal dus in eerste instantie informatie verlenen over uw verplaatsing en uw rit reserveren. Op langere termijn kunt u bij de centrale uw ticket kopen voor uw volledige verplaatsing met verschillende vervoersmiddelen. De mobiliteitscentrale kunt u gratis raadplegen via de telefoon, een applicatie of een website.

Lees ook: MaaS-NL gelooft dat MaaS mobiliteit in Nederland beter maakt

Print Friendly, PDF & Email