De vorst van vorige week heeft op verschillende plekken in ons land voor schade aan de wegen gezorgd. Een week lang leek ons land wel een wintersportoord, alles was bedekt met een wit pak sneeuw. Er werd flink zout gestrooid en er werden heel wat kilometers afgelegd om de wegen goed begaanbaar te maken. De temperaturen zijn weer flink aan het stijgen en de sneeuw is inmiddels verdwenen. Op verschillende plekken in Nederland heeft de vorst voor schade gezorgd aan de wegen. Grote gaten zijn her en der tevoorschijn gekomen. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren voor het wegverkeer. Deze vorstschade aan de wegen zorgen op verschillende plekken voor files in ons land.   

Rijkswaterstaat is er druk mee en doet er alles aan om deze vorstschade te herstellen door middel van spoedreparaties. De echte herstelwerkzaamheden kunnen pas na de vorstperiode gedaan worden. Hoe ontstaat deze vorstschade eigenlijk? Vorstschade ontstaat doordat regenwater wegzakt in het asfalt en bij vorst vervolgens weer uitzet. Het bindmiddel van asfalt wordt brosser door vorst en kou en zorgt voor scheurtjes in het wegdek. In deze scheurtjes loopt vervolgens water wat bevriest en zet dan weer uit. Daardoor raken steentjes los in het wegdek en dat kan weer leiden tot gaten, verzakkingen en rafelingen in het wegdek. Bij veel wisselingen van temperaturen boven en onder nul is de kans op schade groter. Hopelijk zijn we voorlopig verlost van de kou en kunnen we snel genieten van aangenamere temperaturen.

Lees ook: Rood kruis negeren komt steeds vaker voo

Print Friendly, PDF & Email