Het is iets waar Nederland goed in is, praten over MaaS. Na twee dagen aandachtig het MaaS congres te volgen kunnen we een voorzichtige balans opmaken over de stand van zaken. Er is nog een lange weg af te leggen naar MaaS. Wellicht was een van de opvallendste zaken een telefoontje van een bezorgde ondernemer na afloop van het congres. Hij stelde zichzelf de vraag waarom hij tijdens de dagen van het congres en na het bijwonen van alle sessies amper het woord taxi heeft gehoord? 

vragen genoeg

Is MaaS een ver toekomstbeeld? Staat MaaS te ver van de taxisector af of de taxisector te ver van MaaS? Is MaaS een machtsspel van openbaar vervoersbedrijven? Bestaat de kans echt dat de auto minder gebruikt zal worden? Is MaaS enkel bedoeld voor de  – first and last mile – van de reis? Is MaaS een nieuw marketing model?

MaaS staat voor Mobility as a Service en combineert alles wat met je reis te maken heeft. Van watertaxi tot deelfiets, van trein tot je eigen fiets, het openbaar vervoer, en zelfs parkeerplaatsen en laadpalen moeten er gevonden kunnen worden. Het is een allesomvattende mobiliteitsdienst waarbij je in een MaaS-app, je reis kan plannen, boeken en betalen.

marketingmodel

In ieder geval zijn er ontwikkelingen te bespeuren. Onlangs kwam de door ons allen bekende app 9292 met een waardevolle toevoeging. De deelscooter is onderdeel van het reisadvies. Mooi toch? Alleen jammer dat wanneer je echt een deelscooter wil gebruiken je alsnog een app van het scooterbedrijf moet downloaden, daarin een account aanmaken en na verdere controle je dan pas kunt reizen. En daar zou MaaS dus juist het gemak dienen, namelijk één app voor alles, van boeken tot en met betalen. Wat deze ontwikkeling laat zien is dat 9292 goed heeft gekeken naar het Google marketingmodel en nu reisproducten van partners laat zien waarmee ze samenwerken. Geen MaaS dus maar ‘ordinaire’ reclame.

Lees ook  Amsterdamse wethouders omarmen coöperatieve taxiwereld

Noem dit vooral geen MaaS toepassing want voor je het weet gaat de consument denken dat MaaS opnieuw uitkijken is voor ongevraagde reclame voor een 'ander' reismiddel.

overheid

Ook overheden worstelen met de rol die zij kunnen en moeten innemen in het MaaS-landschap. Voor de overheid gaat MaaS om het plannen, boeken en betalen van al het mogelijke vervoer via apps. Bijvoorbeeld de deelfiets, -auto, -scooter, trein, tram, of (water)taxi. Misschien later ook de eigen auto of fiets. Maar waarom pas later? We gebruiken nu al de leasewagen van de zaak. Hoe zit het dan met de belastingdienst en de auto van de zaak wanneer we ook meer MaaS gebruiken? MaaS moet vooral combinaties van al deze soorten vervoer worden. Zodat reizen op maat en volgens de wensen van de reiziger mogelijk is. Maar ook om het mobiliteitssysteem te verbeteren.

leeromgeving

Voordat de reiziger alle informatie in een MaaS-app ziet, moet er aan de achterkant van het systeem heel veel data gedeeld worden. Bij de ontwikkeling van MaaS heeft de overheid een rol als actieve intermediair. Dit is van belang voor de standaardisatie, veiligheid en privacy. De Leeromgeving voor de nationale MaaS-pilots is zich aan het voorbereiden op het ontvangen en analyseren van echte reisgegevens van MaaS Dienstverleners. 

Vanaf het moment dat de eerste MaaS-app ‘live’ gaat en er data stroomt richting de Leeromgeving, kunnen we deze data gebruiken voor een slimmer en duurzamer mobiliteitsbeleid. Onze verwachting is dat MaaS een middel kan worden voor optimalisatie van ons mobiliteitssysteem en bovenal dat we via MaaS kunnen zorgen dat de reiziger nog meer centraal komt te staan in ons mobiliteitsbeleid.

Binnen de leeromgeving komen verschillende databronnen ter beschikking om analyses op uit te gaan voeren. De belangrijkste betreft ‘stroomdata’. Deze data bieden informatie over reizigersstromen binnen MaaS. Stroomdata zijn anoniem en gaan vanuit de MaaS-dienstverleners direct naar de leeromgeving.

Lees ook  Abu Dhabi Smart City Summit onthult eerste AI-taxi

Met MaaS werken we aan publieke waarden zoals bereikbaarheid, duurzame mobiliteit of betaalbaar vervoer voor iedereen. Dat zijn maatschappelijke opgaven die je nooit alleen kan oplossen.  Voor MaaS is het daarom belangrijk dat alle betrokken partijen samenwerken: het ministerie, de regio’s, de vervoeraanbieders en MaaS-dienstverleners.  Zo ontstaat er niet één platform of een winner-takes-all-situatie, maar een open ecosysteem met standaardisatie en lage toetredingsdrempels. 

In de MaaS-apps staat de reiziger centraal. Zijn reisgegevens zijn anoniem. Deze worden samen met die van andere gebruikers gebundeld en geanalyseerd. Maar staat die reiziger dan echt zo centraal en weten we ook echt wat de consument wil? Of is MaaS een staaltje technisch vernuft bedacht door techneuten waar reizigers straks aan moeten wennen? Kortom vragen genoeg, dus Nederland kan nog jaren doorpraten over MaaS.

Lees ook: Nieuwe joint venture gaat MaaS-platform exploiteren

Print Friendly, PDF & Email