Ook NS, RET en HTM zetten in op digitale ontsluiting van heel Nederland waarvoor Siemens Mobility bouwt aan een landelijk MaaS-platform Rivier. Het platform maakt het mogelijk om een reis met verschillende vervoermiddelen in één keer online te plannen, boeken en betalen. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft de introductie van dit platform voor Mobility as a Service vorig jaar goedgekeurd. Siemens Mobility bouwt het MaaS-platform Rivier en werkt aan de mobiliteit van morgen. Met oplossingen voor onder meer geïntegreerd verkeersmanagement en het bedienen/besturen van tunnels, sluizen en bruggen leiden zij het verkeer letterlijk en figuurlijk in goede banen. 

“Na de pandemie verandert ons reisgedrag. We reizen, werken en leren flexibeler: in tijd, plaats en keuze van het vervoermiddel. Daarom investeren we juist nu in de beste reismogelijkheden voor de consument. We willen de drempel verlagen om een reis met meerdere vervoermiddelen eenvoudig digitaal te plannen, boeken en betalen. Daarom roepen we alle Nederlandse mobiliteitsaanbieders op om zich aan te sluiten.”

RET-directeur Maurice Unck namens Rivier

Naar verwachting zien in het najaar de eerste apps van MaaS-providers het licht waarmee consumenten hun multimodale reis in heel Nederland kunnen plannen. Met het nieuwe platform is het straks voor consumenten veel makkelijker om gebruik te maken van beschikbare vervoermiddelen. Het platform kan verbonden worden met al bestaande apps van MaaS-providers zoals de NS, RET, HTM. Maar het platform kan ook andere bestaande apps en nieuwe apps bedienen. De snelheidswinst zit ‘m erin dat alle afzonderlijke vervoersmogelijkheden op de route in één keer inzichtelijk worden.

nieuwe entiteit

De nieuwe entiteit Rivier verzorgt de operatie van het platform, sluit nieuwe partijen aan en stuurt de verdere doorontwikkeling. Siemens Mobility bouwt een platform dat het technisch mogelijk maakt om een op maat gemaakte reis met verschillende vervoermiddelen te plannen, boeken én betalen. NS, RET en HTM zijn als aandeelhouders gezamenlijk eigenaar van de nieuwe joint venture die het MaaS-platform gaan exploiteren. Zij zijn bewust op afstand gezet van de dagelijkse exploitatie, om de neutraliteit te waarborgen.

De Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn trok eerder in een consortium met het technologiebedrijf Siemens en In2com, het callcenter van de Kortrijkse ondernemer Christian Dumolin, mee naar de overheidsopdracht voor de uitbating van de Mobiliteitscentrale, maar haakte voortijdig af. Volgens Ann Schoubs, de nieuwe directeur-generaal. waren de risico’s gelinkt aan het bestek te hoog. Vanaf volgend jaar zullen op het Vlaamse platteland niet alleen belbussen rondrijden, maar een mix van publieke en private vervoersmiddelen zoals taxi’s, buurtbusjes, shuttles en deelauto’s.

Lees ook: Mix van taxi’s, deelauto’s en bussen in Vlaanderen

Print Friendly, PDF & Email