Print Friendly, PDF & Email

In het Limburgse Born bij VDL Nedcar bouwt men binnenkort elektrische auto’s voor de Amerikaanse startup Canoo. De Nederlandse fabrikant gaat in het vierde kwartaal van 2022 starten met de productie van het model Lifestyle Vehicle , dat tegelijkertijd het eerste model is dat de Amerikaanse startup in productie brengt. In eerste instantie gaat VDL Nedcar in het vierde kwartaal van dit jaar 1.000 voertuigen bouwen voor Canoo en in 2023 zal het volume 15.000 bedragen. 

Doordat een vergunning voor nieuwbouw op het terrein van VDL Nedcar vooralsnog ontbreekt, wordt mogelijk tijdelijke huisvesting op het fabrieksterrein in Born gerealiseerd. De nieuwe productieactiviteiten voor Canoo zullen geen invloed hebben op de huidige productie van VDL Nedcar. De productie van de MINI-modellen en de BMW X1 voor BMW Group eindigt eind 2023.

“De samenwerking met Canoo is geweldig nieuws voor onze medewerkers in Born. Met het door Canoo ontwikkelde eigen voertuig inclusief platform kunnen we samen versneld de toekomst van mobiliteit vormgeven. Deze samenwerking biedt perspectief, is de eerste stap naar een nieuwe toekomst voor VDL Nedcar. Een toekomst waarbij we voor meerdere merken tegelijkertijd verschillende auto’s bouwen.”

kabinet

Het kabinet, wat betrokken is geweest bij het tot stand komen van deze deal,  had VDL Nedcar eerder toegezegd zich actief in te zetten voor het behoud van de fabriek en de werkgelegenheid. Het kabinet zette daartoe de nauwe contacten met VDL Nedcar en andere betrokken partijen voort en het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) was intensief betrokken bij het acquisitietraject naar nieuwe opdrachtgever(s). Volgens VDL Nedcar heeft de nieuwe opdracht geen invloed op de order van BMW, dat eind 2023 stopt met zijn productie in Born. 

Lees ook  Kwaliteit onder vuur: waarom scheuren BMW voorruiten zo snel?

Canoo

Canoo, gevestigd in Californië, gaat ‘het meest ruimtebesparende elektrische voertuig op de markt brengen, pick-ups, minibussen en bestelwagens met een grote laadcapaciteit op een kleine voetafdruk’. Het model, genaamd Lifestyle Vehicle, dat VDL Nedcar voor Canoo gaat produceren, is het eerste voertuig dat de startup in productie gaat brengen. Canoo kondigt vandaag ook aan dat het in Amerika een eigen, nieuwe autofabriek gaat bouwen.

Lees ook: SAIC kan een uitkomst worden voor VDL in Born

Canoo