Print Friendly, PDF & Email

Wie de vooruitgang van Mobility as a Service, beter bekend als MaaS, probeert te volgen ziet dat er nog veel werk aan de winkel is. Nu de pandemie voorbij is en het daarbij behorende thuiswerken voor velen tot het verleden behoort zien we opnieuw waar we staan. Het herzien van onze eigen mobiliteit had een doorbraak kunnen bevorderen, maar nu de files dagelijks toenemen tot ongekende proporties kunnen we vaststellen dat iedereen hervalt in zijn oude gewoonten. 

Het openbaar vervoer is zowat het enige wat niet met dezelfde snelheid hersteld wat reizigers betreft. En laat dat nu uitgerekend een hoofdrolspeler zijn in mobiliteit die we binnen MaaS omarmen. Op doelgroepenvervoer kunnen we ook niet echt rekenen als we KNV mogen geloven. De branchevereniging roept zelfs opdrachtgevers op om zich ‘coulant’ op te stellen wanneer ze zien dat hun cliënten niet tijdig of zelfs helemaal niet vervoert worden. Door gebrek aan chauffeurs kunnen roosters niet optimaal worden ingevuld. Dat probleem is volgens KNV ook het probleem van de opdrachtgever. Tenslotte moeten we samen het probleem ‘oplossen’ klinkt het.

 

mobiliteitsproblemen

Wordt MaaS een sleutelwoord om subsidies los te krijgen of gaat het bijdragen tot het leveren van mobiliteitsoplossingen? Talloze initiatieven stranden in eindeloos vergaderen, een lezing, congres of een studie. Wellicht werken er ondertussen meer personeelsleden bij bedrijven die aan al deze MaaS uitingen geld verdienen dan er daadwerkelijk reizigers zijn die dagelijks het concept omarmen om te reizen.

(tekst gaat verder onder afbeelding)
ITS (Intelligent Transport Systems). Mobility as a service.

communicatiestandaard

Technisch gezien heeft MaaS ook functie. Ontelbare techneuten bedenken met elkaar protocollen om onderling met elkaar te communiceren. Toonaangevend in de lage landen is de TOMP-API werkgroep en daar wil ik het even bij houden als advies. Wie aan alle standaards wil voldoen kan een nieuwe afdeling starten binnen zijn bedrijf en een afstudeerklas ICT’ers aan het werk zetten. Ronkende namen in mobiliteit zoals onder meer TOMP, CROW, GBFS, OSDM, NETEX, SIRI, CRAB LOD en OSLO vragen elke keer opnieuw om uitleg en nieuwe werkgroepen. 

Lees ook  Rapport: KiM licht tipje van de sluier op over verborgen kosten mobiliteit

Met één app uw reis plannen, boeken, betalen en declareren is de ultieme droom. En het kan al redelijk binnen de grote steden. Met de Felix deelscooter naar Den Haag Centraal station. Daarna met de trein naar Eindhoven en dan met GO-SHARING naar mijn bestemming. Op het platteland wordt het erger want probeer maar eens van Philippine naar Goes te reizen met één van de 20 apps die ondertussen op mijn telefoon staan. Stuk voor stuk beloven ze om mijn mobiliteitsprobleem op te lossen, althans de wervende teksten. Er is dus nog een lange weg te gaan, want niet overal is vervoer.

Lees ook: Taxicentrale De Meierij App voor iedereen beschikbaar

Dragonfly TOMP-API - Mobility as a Service