Pitane Image

De prijs van een taxiritje zal de komende tijd maar een beetje meestijgen met de hard opgelopen brandstofprijzen. Chauffeurs moeten zich houden aan een landelijke maximumprijs. Vaak zitten zij daar al in de buurt, waardoor extra kosten nauwelijks kunnen worden doorberekend aan de klant. Omdat pas begin volgend jaar een nieuw maximum wordt vastgesteld, “zitten chauffeurs hartstikke klem”, zegt brancheorganisatie Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV).

Volgens een woordvoerder wordt het niet meer rendabel aangezien de marges in de sector al klein waren. “Dus dan kan je straks niet meer rijden en ben je de pineut.” Hij zegt dat chauffeurs nu kijken om versneld over te gaan op een elektrische auto. “Maar dat is heel lastig, want ze hebben twee moeilijke jaren achter de rug.” Nederlanders gingen door het coronavirus minder vaak op stap en ook het aantal buitenlandse toeristen liep ver terug. Taxi’s kregen minder geld binnen, waardoor investeren in een elektrische auto moeilijker wordt.

Dat ziet ook Hedy Borreman, algemeen directeur van Taxi Centrale Amsterdam (TCA). “Waar mogelijk helpen wij een stukje, bijvoorbeeld met leasecontracten. Maar een groot deel van onze vloot is al elektrisch.” Waar die chauffeurs eerder misschien nog iets duurder uit waren dan dieselrijders, “kan die balans nu volledig de andere kant op slaan”, aldus Borreman. “De huidige prijzen kunnen voor een aantal de druppel zijn om er helemaal mee te stoppen na twee slechte jaren.”

Om de extra kosten enigszins op te vangen, is in Amsterdam een korting in de daluren geschrapt. Op andere momenten van de dag zat de prijs al op het maximum en kan dus geen extra geld worden verdiend. De prijs van vooraf bestelde taxiritten zou nog omhoog kunnen, maar “dan zouden we ons uit de markt prijzen”, zegt Borreman. “Het is een spagaatje waar we inzitten.”

Lees ook  Taxichauffeurs praten straks vloeiend Nederlands nu deadline is uitgesteld

KNV zegt aan te dringen op het sneller vaststellen van een nieuwe maximumprijs of deze helemaal los te laten. Dat dat gebeurt is volgens de zegsman “niet heel realistisch”.

Lees ook: Taxibedrijven helpen vluchtelingen uit Oekraïne

Taxicentrale De Meierij
Foto: © Pitane Blue - Taxicentrale De Meierij
Print Friendly, PDF & Email