BLUE

“De gemiddelde ritprijs ligt nog steeds beneden de tien pond”

Wie vandaag een keuze wil maken om taxichauffeur te worden in Londen moet weten dat vanaf 2028 alle nieuwe taxi’s elektrisch worden. De keerzijde van die duurzame medaille is dat je gemiddeld als taxichauffeur voor de huur van een elektrische wagen vijfhonderd Britse Ponden per week betaalt. Voor hetzelfde bedrag rijd je nu een hele maand in een traditioneel zwarte Londense dieseltaxi. Lastig kiezen in onzekere tijden, maar de hoge brandstofprijzen kunnen de keuze beïnvloeden.

Ik ging vandaag op stap en stelde de vraag hoe de keuze gemaakt zal worden. “Voor je zelf de eerste cent verdient moet je deze inkomsten al minimaal hebben, elke maand opnieuw.” zegt Alex. Daarbij ook het argument dat in de nachtelijke uren na het stappen en wanneer de klant naar huis wil, het hem niet interesseert of het een diesel is of een elektrische wagen, zo lang hij maar droog zit.

drukte

Vooral in het weekend gaat het nu weer iets beter met het aantal ritten in Londen. “De gemiddelde ritprijs ligt nog steeds beneden de tien pond”, vertelt Alex. “Wanneer ik op goede dagen een twintigtal ritten kan rijden heb ik geen slechte dag gehad.” Dan gaat Alex gemiddeld met zo’n tweehonderd Pond naar huis. Tenslotte is elke tik op de taximeter voor zijn eigen rekening, maar daar moeten dan nog wel alle kosten van betaald worden.

Vandaag is het even anders voor Alex. Even voor 10 uur staat hij keurig zoals afgesproken voor het hotel en stuurt mij een SMS. Zijn eerste rit van de dag reserveerde ik een paar dagen geleden, nadat ik hem in Londen had ontmoet bij een eerdere lokale rit. Een sympathieke taxichauffeur met liefde voor zijn vak. Met passie blijft hij vertellen over zijn dagelijkse werk. “Ik heb maar één taak en dat is zorgen dat elke klant op een veilige manier naar zijn bestemming wordt gebracht.

Lees ook  Praktijktoets Centrale Database Taxi (CDT) gaat de laatste fase in

Het eerste ritje vandaag gaat naar de luchthaven Stansted, ongeveer 75 minuten rijden. Doet hij al jaren niet meer vertelde hij onderweg, wel de luchthavens dichterbij zoals Heathrow of London City Airport. En dat blijkt ook want bij aankomst op de luchthaven is voor hem even zoeken naar de juiste ingang van de vertrekhal. “Geen probleem“, zegt Alex, “ik zet de meter uit vanaf nu en zoek even verder.“, zegt hij speurend naar de ingang. Hij wil niet dat de klant teveel betaalt omdat hij verkeerd reed. Ondanks zijn taxi licentie het wel toestaat om daar klanten op te pikken is er genoeg werk in Londen zelf. Maar op een zaterdag in april beginnen met zo’n ritje via een relatief rustige snelweg is een goed begin van de dag.

(Tekst loopt door onder de foto)
“Ik heb maar één taak en dat is zorgen dat elke klant op een veilige manier zo snel mogelijk naar zijn bestemming wordt gebracht.”

Klanten worden steeds mondiger en zitten in de taxi met de navigatiesoftware op hun telefoon in de hand. Maar de klant is voor mij koning. Wanneer die wil dat ik langs de kronkelende Thames blijf rijden in de volle drukte omdat Google Maps dat zo aangeeft doe ik dat. Dat kan ze vaak extra ponden meer kosten”, antwoordde Alex op de vraag of klanten het altijd eens zijn met zijn gekozen route. Taxichauffeurs in Londen gebruiken allemaal Cabbie’s Mate om te navigeren. Met die app kunnen ze een rechte lijn tussen twee punten trekken en de app navigeert op de slimste manier rekening houdend met de actuele verkeerssituatie, flitsers of omleidingen.

Lees ook  Politie op zoek naar taxichauffeur die leven redde

Uber

Over Uber wilden we het deze keer niet echt hebben want die houden we toch niet tegen in de wereldstad. Teveel andere belangen spelen hierin mee. Ik sprak eerder Joshua hierover en stelde de vraag wat de beslissing dat ze een licentie voor 60 maanden hebben gekregen doet voor hem en zijn collega’s. 

Op een simpele vraag krijg ik een emotioneel antwoord. “Ik wil nog 4 jaar werken en dan houd ik er mee op. Het politieke spel wat Uber in Londen heeft gespeeld, daar kunnen wij taxichauffeurs niet veel mee. Gelukkig heeft Uber in november zijn tarieven in Londen met 10% verhoogd wat voor ons goed nieuws was. Hierdoor kunnen we competitief zijn in de markt.“

Wie Londen kent heeft ze vaak gezien, de zwarte taxi’s die de straten van Londen al jaren domineren. Maar de tijd dat we de iconische zwarte Austin FX4 zagen is al lang voorbij en de grote vraag is wat te kiezen als taxichauffeur? Elektrisch rijden in een eCity, TX of toch gaan voor de traditionele brandstofmotor? Het zijn vragen waar de Londense taxichauffeurs de komende tijd mee bezig zijn. Maar voor zij aan die toekomst denken moeten de toeristen massaal de stad terug omarmen.

Lees ook: Londense taxichauffeurs werken twee uur extra

Taxichauffeurs in Londen gebruiken allemaal Cabbie’s Mate
Print Friendly, PDF & Email