Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Gent wordt de eerste Belgische stad die de wereldfietstop mag organiseren sinds Brussel in 2009.

Gent wordt in juni 2024 gaststad voor het vierdaagse internationale fietscongres Velo-city. De European Cyclists’ Federation (ECF) koos voor Gent ‘vanwege zijn indrukwekkende inzet voor fietsers’. Velo-city lokt meer dan 1.400 deelnemers uit meer dan 60 landen.

De fietsconferentie Velo-city, het vlaggenschip van de Europese Fietsersfederatie, is een wereldwijd platform waar overheden, beleidsmakers, academici en industriële leiders elkaar ontmoeten en kennis en ideeën uitwisselen die de toekomst van de fiets moeten vormgeven. De conferentie vond voor het eerst plaats in 1980 en doet elk jaar een andere wereldstad aan, van Rio de Janeiro tot Taipei. Dit jaar is dat Ljubljana, volgend jaar Leipzig, en in juni 2024 is het de beurt aan Gent.
 
Gent wordt de eerste Belgische stad die de wereldfietstop mag organiseren sinds Brussel in 2009. Het evenement zal het bedrijfsleven, overheden en onderzoeks- en onderwijssectoren samenbrengen met het thema Connecting Through Cycling. Er worden meer dan 1.400 afgevaardigden uit meer dan 60 landen verwacht en er zijn meer dan 250 sprekers.

De exacte locaties en data voor Velo-city 2024 worden later bekendgemaakt. Het gaat om een gezamenlijke organisatie van ECF, de Vlaamse overheid, de provincie Oost-Vlaanderen, Mobiliteit Oost-Vlaanderen, de steden Gent, Kortrijk en Deinze, het Office Convention Bureau Ghent Congres, de Fietsersbond, de Fietsambassade en Fietsberaad Vlaanderen.

(Tekst loopt door onder de foto)
Velo-city lokt meer dan 1.400 deelnemers uit meer dan 60 landen

Een van de hoogtepunten is ongetwijfeld de Bike Parade op woensdag 19 juni, waarbij deelnemers kunnen genieten van een sfeervolle fietstocht van ongeveer 10 kilometer door het hart van Gent. Deze feestelijke fietsoptocht start om 19.00 uur vanaf ’t Kuipke in het Citadelpark en voert de fietsers langs enkele van de meest pittoreske locaties van de stad, zoals de Louisa d’Havébrug, de B401 snelweg, Portus Ganda, en de Oude Dokken. Het parcours kent een mix van vlakke en enkele hellende stukken, ideaal voor een ontspannen rit die toegankelijk is voor alle leeftijden en niveaus.

Lees ook  Gent: provincie Utrecht zet stap richting fietsvriendelijke toekomst tijdens Velo-city

Deelnemers aan de Bike Parade zullen niet alleen de stad op een unieke manier ervaren, maar ook kunnen genieten van diverse straatanimaties. Organisaties zoals Cirq en 123-piano zorgen voor levendige tussenstops, terwijl G-sport en De Fietsambassade het belang van inclusief fietsen benadrukken. Het evenement culmineert op de Vrijdagmarkt, waar vanaf 20.00 uur het après-fiets feest plaatsvindt met live muziek, waardoor de deelnemers nog lang in de feeststemming zullen blijven.

Het Velo-festival, en met name de Bike Parade, is niet alleen een viering van de fietscultuur in Gent, maar ook een deel van een groter internationaal gebeuren. Velo-city, het wereldfietscongres dat eerder al steden als Rio de Janeiro, Taipei en Lissabon aandeed, kiest dit jaar Gent als gaststad. Dit biedt een prachtige kans voor lokale en internationale bezoekers om de dynamiek en de fietsvriendelijkheid van Gent te ervaren.

Dit evenement benadrukt niet alleen de fiets als duurzaam vervoersmiddel, maar ook als een middel voor gemeenschapsopbouw en sociale inclusie. Door samen te komen, te fietsen en te feesten, versterkt de Bike Parade de banden binnen de gemeenschap en bevordert het een actieve levensstijl. Met hapjes en drankjes beschikbaar bij verschillende kraampjes langs het parcours, belooft deze avond zowel een sportieve als een gezellige onderneming te worden.

Met zijn rijke programma en de inclusieve aard trekt het Velo-festival een breed publiek, van fervente fietsers tot gezinnen die op zoek zijn naar een unieke manier om samen tijd door te brengen. Gent transformeert in juni tot een ware fietsmetropool, waarbij het Velo-festival een niet te missen evenement is voor iedereen die de stad op twee wielen wil verkennen.

Lees ook  Gent: provincie Utrecht zet stap richting fietsvriendelijke toekomst tijdens Velo-city
Gerelateerde artikelen:
Chiron