Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Als ze willen staken, dat ze dan maar staken.

Volgens topman Michael Kevin O’Leary worden tickets voor vluchten van Ryanair deze zomer 7 tot 9 procent duurder dan ze voor de coronapandemie waren. Desondanks zullen de vliegtuigen van de budget luchtvaartmaatschappij goed gevuld zijn, zei ceo O’Leary in een interview met persbureau Reuters.

Er is een turbulente zomer op komst, met ellenlange wachttijden, duurdere tickets  en mogelijke stakingen. Voor juni liet de bestuursvoorzitter weten dat de bezetting van de vliegtuigen rond de 94% ligt, wat bijna het niveau van voor de pandemie is. “En juli, augustus en september zien er erg sterk uit met hogere bezettingsgraden en ook hogere tarieven” zei hij. “De tarieven zullen ten opzichte van de zomer van 2019 waarschijnlijk met 7 tot 9 procent stijgen.”

stakingen

Voor wie wil reizen met Ryanair deze zomer is het uitkijken. Het personeel van Ryanair dreigt in verschillende landen met stakingen. In Spanje is de dreiging het meest concreet: de vakbonden USO en SITCPLA kondigden er zes dagen van staking aan: op 24, 25, 26 en 30 juni en 1 en 2 juli. Bij het begin van de zomervakantie dus. In België werden er nog geen stakingsdata aangekondigd. De onderhandelingen voor het cabinepersoneel zijn ook nog bezig, zo zei O’Leary. Eind april staakte het in België gebaseerde cabinepersoneel van Ryanair al drie dagen.

“Als ze willen staken, dat ze dan maar staken. Maar wij zullen geen toegevingen doen onder dreiging van een staking.”

De Ierse lowcostmaatschappij verwacht geen vluchten te moeten schrappen door personeelsproblemen, zoals sommige andere luchtvaartmaatschappijen. Met de vakantie op komst is het afwachten hoe de Europese luchthavens dit allemaal gaan verwerken. Geschrapte vluchten en dreigende stakingen hangen als donderwolken boven het drukste vliegseizoen van het jaar.

Lees ook  Innotrans 2024: bespaar stevig op je ticket via onze website
Gerelateerde artikelen:
Michael O'Leary