BLUE

Waterstof als energiebron zal in veel regio's van de wereld een belangrijke rol spelen.

Als de plannen van BMW realiteit worden zou het vaarwel van e-auto’s sneller kunnen gaan dan verwacht. De eerste kleine serie BMW waterstofauto’s wordt al voor eind 2022 gepresenteerd. Volgens een woordvoerder is het bovenste deel van de X-familie, die erg populair is bij klanten, hier bijzonder geschikt voor.

De autobouwer is ervan overtuigd dat er in de toekomst verschillende alternatieve aandrijvingsvormen naast elkaar zullen bestaan, aangezien er geen enkele oplossing is die alle mobiliteitseisen van klanten wereldwijd dekt. De waterstof-brandstofcelaandrijving kan op termijn een vierde pijler worden in het aandrijfportfolio van BMW. Met de eerste tests op de weg van BMW waterstofauto’s wordt het nu concreet. 

Waterstofauto’s worden puur elektrisch aangedreven. Volgens de fabrikant is de rijervaring vergelijkbaar met die van de bekende elektrische auto’s. Bijna geen motorgeluid en een impulsieve acceleratie omdat elektromotoren zelfs bij lage toerentallen een volledige aandrijving leveren.

korte laadtijd

Een belangrijk voordeel is de korte laadtijd. Afhankelijk van het laadstation en de batterijcapaciteit hebben volledig elektrische voertuigen momenteel tussen de 30 minuten en enkele uren nodig om volledig op te laden. De waterstoftank van een brandstofcelauto is daarentegen in minder dan vijf minuten weer vol. Dit plaatst voertuigbeschikbaarheid en flexibiliteit voor klanten op het niveau van een conventionele auto.

Op dit moment is er nog een ander voordeel ten opzichte van puur elektrische auto’s. Waterstofauto’s hebben een grotere actieradius. Een volle waterstoftank is genoeg voor zo’n 500 kilometer. Accu-aangedreven auto’s bereiken deze waarde met zeer grote accu’s, wat op zijn beurt leidt tot een hoger voertuiggewicht en langere laadtijden. De actieradius van waterstofvoertuigen is onafhankelijk van de  buitentemperatuur en verslechtert dus niet bij koud weer.

Lees ook  Turbulente tijden, duurzaam vervoer ondergaat een radicale verandering

"We hebben een kip-en-ei-probleem met waterstofaandrijvingen"

Om dit probleem te voorkomen, heeft BMW de krachten gebundeld met waterstofproducenten en tankstationexploitanten in het Clean Energy Partnership-initiatief, althans in Duitsland. Samen willen ze het netwerk van waterstoftankstations eind 2022 uitbreiden naar 130 tankstations. In de praktijk zou dit het rijden van zo’n 60.000 waterstofauto’s op de Duitse wegen mogelijk maken. In 2025 wordt het aantal tankstations uitgebreid naar 400 locaties. Er zouden echter ook steeds meer tankstations in het buitenland moeten komen, zodat waterstofauto’s niet alleen in Duitsland probleemloos zouden kunnen rijden. 

(Tekst loopt door onder de foto)
BMW wil vanaf 2025 overgaan op massaproductie van waterstofauto's.

Oorlog in Oekraïne en torenhoge energieprijzen. Groene waterstof is een aantrekkelijk alternatief voor elektrische auto’s. De zogenaamde groene waterstof wordt geproduceerd met duurzame en hernieuwbare energie, bijvoorbeeld uit wind- of zonne-energie. Daarentegen wordt “grijze” waterstof geproduceerd met behulp van fossiele brandstoffen, voornamelijk aardgas. En hun koers is drastisch omhooggeschoten als gevolg van het conflict in Oekraïne.

Gerelateerde artikelen:
Print Friendly, PDF & Email