Claims moeten binnen zes weken worden afgehandeld en vervolgens moet binnen twee weken het geld worden gestort.

Eindhoven Airport gaat net als Schiphol reizigers die hun vlucht misten vanwege de lange wachttijden financieel compenseren. De regeling is tot stand gekomen na gesprekken met de Consumentenbond en Omroep Max, die via het programma Max vakantieman aandacht aan de problemen besteedde. Het gaat om reizigers die tussen 23 mei en 11 augustus te laat bij hun toestel kwamen vanwege drukte op de luchthaven. 

Na de uitzending van MAX vakantieman van 25 juli 2022, waarin MAX Ombudsman aankondigde samen met Els Doornhein van De Vos & Partners Advocaten een proefproces te starten tegen Schiphol, had eerder Schiphol ook al besloten om mensen die hun vlucht gemist hebben als gevolg van lange wachtrijen bij security tegemoet te komen. Ze stonden uren in de rij als gevolg van personeelstekort bij de beveiliging.

“MAX komt op voor de belangen van consumenten en zijn leden in het bijzonder. Dat is waar wij als omroep voor staan. Ook naar aanleiding van de problemen op Schiphol zijn we in actie gekomen en is, in goed overleg met alle betrokkenen, deze regeling tot stand gekomen. Ik ben trots op het resultaat.”

Jan Slagter, directeur Omroep MAX

Reizigers konden nergens de extra kosten declareren die het gevolg waren van het missen van hun vlucht. De beide luchthavens vergoeden nu de extra kosten voor bijvoorbeeld het omboeken van vluchten, voor overnachtingen, nieuwe vliegtickets of accommodaties die niet meer geannuleerd konden worden. Kosten die door de luchtvaartmaatschappij of de reisverzekering worden gedekt – zoals geannuleerde vluchten – vergoedt de luchthaven niet. 

Reizigers kunnen onder meer compensatie aanvragen voor kosten die gemaakt zijn voor het  omboeken van een vlucht of voor een vervangende vlucht, voor alternatief vervoer als ze op een andere manier naar een bestemming hebben moeten reizen of extra reiskosten die gemaakt zijn om opnieuw naar Eindhoven Airport of een andere luchthaven te reizen.   

Ze stonden uren in de rij als gevolg van personeelstekort bij de beveiliging.

“Ik ben blij dat Schiphol haar verantwoordelijkheid neemt richting de consument. We zijn er trots op dat we met onze actie hebben kunnen bijdragen aan deze oplossing’. Het proefproces is nu van de baan, want mensen worden schadeloos gesteld.”

Jeanine Janssen van MAX Ombudsman
Reizigers meten bewijs leveren dat ze op tijd op een luchthaven aanwezig waren.

Reizigers meten bewijs leveren dat ze op tijd op een luchthaven aanwezig waren. Dat kan de pintransactie zijn van het worstenbroodje, een parkeerkaart waarop de tijd staat, foto’s, busreis naar de luchthaven, koffiebonnetjes of WhatsApp-berichten met een tijdsaanduiding.

compensatie

Mensen die hun claim bij Schiphol willen neerleggen, kunnen die voorleggen via het formulier. Dat kan tot 30 september 2022. Het streven is om mensen binnen 6 weken na aanmelding uitsluitsel te geven, zodat daarna binnen 2 weken het geld kan worden uitbetaald. Mensen die zich bij MAX hebben gemeld met hun klacht krijgen maandag 15 augustus 2022 een brief met nadere informatie. De exacte regeling is hier te vinden.

Reizigers die een compensatieverzoek willen indienen bij Eindhoven Airport, kunnen een formulier downloaden via www.eindhovenairport.nl/nl/contact. Verzoeken die binnenkomen, zal Eindhoven Airport beoordelen op basis van de voorwaarden die opgesteld zijn. Reizigers die al een compensatieverzoek hebben ingediend bij Eindhoven Airport, hoeven dat niet opnieuw te doen.  Zij krijgen bericht van Eindhoven Airport over hun verzoek. 

Gerelateerde artikelen:
Dick Benschop - President & CEO - Royal Schiphol Group
AppStores
Print Friendly, PDF & Email