Of het resultaat goed genoeg is bepalen de leden.

Na een lang cao-traject, dat uitmondde in massale stakingen van de leden, heeft FNV Spoor zondagochtend 11 september na lang onderhandelen een cao-resultaat behaald. Wanneer De Telegraaf kopt met “„Het is zonneklaar dat staken loont” uit Robert van de Roer zijn bezorgdheid.

"Er wordt alleen maar voor geschilderd alsof het alleen maar een kwestie van geld is maar het gaat ook over samenwerken. Ik heb het gevoel dat er in Nederland heel veel dichtslibt. En dat is niet alleen maar een kwestie van geld."

Diplomatiedeskundige Robert van de Roer.

“Het is zonneklaar dat staken loont, want het resultaat is een stuk beter dan de NS eerst bood. Heel Nederland heeft dit kunnen zien, dus dit kan heel goed het begin zijn van een onrustige herfst met meer acties en een loongolf die uiteindelijk zo hard nodig is”, zegt FNV-voorman Tuur Elzinga.

blaadjes op het spoor

Dat tickets voor reizigers een stuk duurder worden is het gevolg van de onderhandelingen. Tenslotte moet alles betaalbaar blijven. Vakbonden FNV, CNV, VVMC en VHS en de NS hebben na stakingen een akkoord bereikt voor een loonsverhoging van gemiddeld 9,25 procent. Deze herfst zijn wellicht niet de blaadjes op het spoor de reden van niet reizen voor klanten, maar aangezien het akkoord NS minimaal € 200 miljoen op jaarbasis kost, worden de klanten de klos en kunnen ticketprijzen de pan uit rijzen en een nog verder uitgeklede dienstregeling.

Voor Robert van de Roer kan het zo maar zijn dat de geest uit de fles is na het bereikte resultaat van de vakbonden bij de NS staking. We moeten waakzaam zijn dat vakbonden ook niet in andere beroepsgroepen resultaten wil bereiken door eindeloos doorstaken. De NS valt niet onder Harbers, maar onder zijn staatssecretaris Vivianne Heijnen. Toch riep de Minister op niet te staken tijdens de onderhandelingen om het conflict op te lossen. Of het resultaat goed genoeg is, bepalen de leden natuurlijk maar Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) is blij dat de vakbonden en de NS het eens geworden zijn over een cao.

Lees ook  Gebrek aan onderhoud lijdt tot kortere treinen

Robert van de Roer

Als diplomatiek expert is hij een veelgevraagd commentator voor tv en radio – van BBC tot NOS, van WNL tot ZDF – omdat hij complexe kwesties simpel en op lichte toon uitlegt. Hij volgt de internationale politiek, de EU, NAVO en VN al decennia op de voet, voorheen als diplomatiek redacteur van NRC Handelsblad. Sinds 2011 is Robert van de Roer ook strategie- en communicatieadviseur voor allerlei organisaties.

Het personeel van de NS krijgt er in twee stappen fiks meer loon bij als vakbondsleden instemmen met het onderhandelingsresultaat.

Gerelateerde artikelen:
Bliepen
Print Friendly, PDF & Email