BLUE

"Wat er met de vervoersplanning aan de hand is vraagt dringend aandacht want het gaat zo vaak mis."

De Rotterdamse politiek is inmiddels klaar met alle problemen rondom het vervoersbedrijf Trevvel. Aanhoudende problemen over het vervoer van kwetsbare kinderen zijn aan de orde van de dag. Volgens Trevvel is de oorzaak het chauffeurstekort, maar de politiek en de verantwoordelijk wethouder zeggen dat er meer mis is. Ze spreken over slechte communicatie met het vervoersbedrijf  en een onduidelijke routeplanning.

Sinds vier jaar verzorgt Trevvel het doelgroepenvervoer. Het bedrijf rijdt met busjes en taxi’s om kinderen met een beperking van en naar school te brengen. Dat het de afgelopen jaren ook niet altijd van een leien dakje ging is bekend maar dit schooljaar slaat alles. Ouders van kinderen zijn de wanhoop nabij. De Rotterdamse Kinderombudsman Stans Goudsmit waarschuwt dat er steeds meer mensen rond de leerlingen in de problemen komen. Van ouders die niet aan werken toekomen tot leraren, die uren wachten op het busje dat niet komt en dan zelf de leerling maar wegbrengen.

reorganisatie

“Wat er met de vervoersplanning aan de hand is vraagt dringend aandacht want het gaat zo vaak mis”, aldus een van de wanhopige ouders. De vervoerder nam vlak voor de aanvang van nieuwe schooljaar een andere vervoersplanning in gebruik. In het kader van een reorganisatie van de interne automatisering, en de integratie van een door Trevvel ‘eigen’ ontwikkelde planningssysteem, werd afscheid genomen van de vorige leverancier.

Voor wethouder Struijvenberg moeten nu de feiten op tafel komen. Hoe vaak en op welke routes gaat het mis en hoe kunnen we dat veranderen? Hij wil dat ouders weten hoe het staat met de rit. Verandert de planning, dan moeten ouders dat op tijd horen, zodat ze daar rekening mee kunnen houden. Klachten over onbeschikbaarheid van de app en verkeerde informatie over de planning zijn aan de orde van de dag.

“We hebben contact met tien alternatieve vervoerders en een aantal bedrijven die nu al actief zijn voor Trevvel. Daar voeren we gesprekken mee om te kijken of zij extra capaciteit kunnen inzetten”, zegt Struijvenberg.
 
Dat de oorzaak enkel een groot personeelsgebrek is gaat niet meer op, er is meer aan de hand bij de vervoerder. Meer geld betalen voor de salarissen, zoals de PvdA voorstelt, is niet de oplossing. Veel onderaannemers en vervoerders hebben ondertussen afscheid genomen van Trevvel om zeer uiteenlopende redenen.
 

herfstvakantie

Lees ook  Nederland heeft een verdeeld politiek landschap over rekeningrijden

De Rotterdamse Kinderombudsman Stans Goudsmit wil dat er voor de herfstvakantie een oplossing is of dat de gemeente anders maar ouders compenseert die zelf vervoer regelen. Binnen de politiek is de vraag of er niet dringend moet gedacht worden aan meerdere vervoerders om in Rotterdam het probleem op te lossen.

Gerelateerde artikelen:
Sinds vier jaar verzorgt Trevvel het doelgroepenvervoer.
Agendapakket
Print Friendly, PDF & Email