Voor de Rotterdamse kinderombudsman Stans Goudsmit is de maat vol.

In een interview met Stans Goudsmit op Binnenlands Bestuur, een kwalitatief platform voor ambtenaren en bestuurders in alle lagen van de overheid, tekent collega Julie Wevers op waar voor de kinderombudsman een groot risico zit bij aanbestedingen. De gemeente Rotterdam heeft, zoals dat vaker het geval is bij aanbestedingen, één bedrijf verantwoordelijk gemaakt voor het hele doelgroepenvervoer. “Je ziet nu de kwetsbaarheid van gemeenten als ze via een aanbesteding in zee gaan met één grote speler. Dat zie ik ook gebeuren in de jeugdbescherming.”

Partijen moeten dan noodgedwongen heel aardig voor elkaar zijn want als gemeente zet je zo’n grote organisatie met een lokale monopolypositie niet zomaar aan de kant. Geen wethouder steekt daar zijn nek voor uit. Doe je het toch ontstaat er onmiddellijk een probleem omdat er geen tweede partij is die zomaar klaar staat om alle taken over te nemen. Voor Goudsmit moeten gemeenten in de aanbesteding ook strengere eisen moeten stellen aan chauffeurs. 

"Het bezit van een rijbewijs is nu genoeg om meerdere kinderen met gedragsproblemen te mogen vervoeren, dat is heel raar en vraagt veel van chauffeurs." 

De vaste begeleider moet terug op de bus, dat maakt het werk veel minder zwaar en daarmee aantrekkelijker. Een chauffeur rijdt twee uurtjes in de ochtend en twee in de middag. Het tarief is zó laag dat er onderweg soms ook nog pakketjes worden opgehaald om nog wat bij te verdienen, en dat kan je ze niet kwalijk nemen. Ook dat kunnen gemeenten meenemen in de aanbesteding, dat er reële tarieven worden betaald.

Lees ook  Veteraan taxichauffeur en Rotterdam samen tegen taxiproblematiek

Goudsmit erkent dat natuurlijk personeelsproblemen een rol spelen, maar duidt ook dat Trevvel daarnaast ook veel andere problemen heeft die al heel lang spelen, bijvoorbeeld op het gebied van de planning. “Ook is het bedrijf onbereikbaar, niemand neemt de telefoon op. En er is een app die totaal niet werkt.” 

Trevvel levert voor Goudsmit weliswaar de wanprestatie, maar de wethouder is eindverantwoordelijk voor het gemeentelijke leerlingenvervoer. “Het lijkt er sterk op dat hij die verantwoordelijkheid ook daadwerkelijk neemt en daar ben ik blij mee. Hij heeft duidelijk gezegd dat hij Trevvel vanaf nu streng gaat aanpakken”, aldus Stans Goudsmit.

Kinderombudsman

Stans Goudsmit is sinds 1 maart 2018 de gemeentelijke kinderombudsman van Rotterdam, Albrandswaard, Capelle aan den IJssel, Hellevoetsluis, Krimpen aan den IJssel en Vlaardingen. Zij is ook plaatsvervangend ombudsman in Rotterdam en maakt deel uit van het bureau gemeentelijke ombudsman. De kinderombudsman werkt niet alleen. Op het bureau van de kinderombudsman werken zo’n 20 mensen. De medewerkers werken voor de gemeentelijke ombudsman en kinderombudsman.  

De vaste begeleider moet terug op de bus
Gerelateerde artikelen:
Agendapakket
Print Friendly, PDF & Email