Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Europa's meest toonaangevende evenement voor duurzame stedelijke mobiliteit is de aftrap voor een nieuwe versie.

Uitvoerig onderzoek naar bestaande specificaties en standaarden op de markt vormen de basis voor de TOMP werkgroep om de release van TOMP-API 1.4 uit te brengen. Ondertussen heeft de TOMP-API op zowel nationaal, Europees en internationaal niveau erkenning gekregen en is uitgegroeid tot een belangrijke standaard. En ondanks dat, was het tijd voor een nieuwe release die zowel de veranderingen in de mobiliteitssector als de voortdurende opkomst van gedeelde mobiliteit en nieuwe vervoerswijzen weerspiegelt.

Polis conferentie

De jaarlijkse POLIS-conferentie in Brussel, op wandelafstand van het Europees Parlement, biedt steden en regio’s de gelegenheid om hun vervoersprestaties te presenteren aan een groot publiek van mobiliteitsexperts, praktijkmensen en besluitvormers. De uitgelezen plek om de internationale samenwerking tussen leden van de TOMP werkgroep voor te stellen. Een diepgaande analyse tijdens de voorbereiding voor de ‘deep dive’ sessies tijdens de POLIS conferentie over gegevens, standaarden en specificaties vormen de basis van deze nieuwe versie.

(Tekst loopt door onder de foto)
TOMP-API versie 1.4 release

De nieuwste release van TOMP-API omvat het ‘one-stop-boekingsproces’ voor zowel openbaar vervoer als privaat-publieke mobiliteit die de implementatiekosten aanzienlijk kunnen verlagen. Daarbij ook de allle aandacht voor de ‘last-mile’ met een scooter, deelfiets of het verder reizen vanuit een station met een (deel)busje wat op de hoek van de straat of zelfs voor de deur stopt. Zo kan men extra informatie over de samenhang aan een boeking toevoegen. 

plannen, boeken en betalen

Blikvanger is een betere interoperabiliteit en integratie met andere specificaties en standaarden die het huidige mobiliteitsaanbod beschrijven zoals NeTEx, GTFS, APDS en GBFS. TOMP-API 1.4 biedt een betere ondersteuning voor het plannen, boeken en betalen van een taxi. De ondersteuning van reizigerskenmerken (CROW ) vormen de basis voor efficiënt gebruik in doelgroepenvervoer. Kortom, de nieuwste release van TOMP-API is beter voor alle vervoerswijzen en zorgt voor een betere gebruikerservaring voor reizigers.

(Tekst loopt door onder de foto)
Een betere ondersteuning voor het plannen, boeken en betalen .

over TOMP-WG

Drie jaar geleden gestart als project van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ter ondersteuning van de uitrol van Mobility-as-a-Service (MaaS). TOMP-WG werd al snel de plek waar Vervoerders – TO of Transport Operator en MaaS Providers MP – data-aggregators, dataproducenten, entiteiten uit de publieke of de private sector en andere non-profitorganisaties kunnen samenwerken. De TOMP-WG (Transport Operator, MaaS Provider – Working Group) is een gezamenlijk initiatief om door middel van een API een gestandaardiseerde taal te creëren.

(Tekst loopt door onder de foto)
Leden van de TOMP werkgroep tijdens een boottocht in Gent aangeboden door Pitane Mobility.

De maatschappelijke meerwaarde van een uniforme datastandaard voor MaaS is bekend. Dit bevindingen uit een onderzoek van Ecorys, een internationaal onderzoeks- en adviesbureau, laten zien dat de TOMP API een maatschappelijke meerwaarde vertegenwoordigd. Deze meerwaarde is onder andere zichtbaar in de vorm van efficiëntievoordelen bij vervoerders en MDVs, en een betere reiservaring voor de burger. Tevens levert de TOMP API – indirect via MaaS – een bijdrage aan het verwezenlijken van de maatschappelijke beleidsdoelstellingen. 

Ook is er op termijn voor (deel)vervoerders een zakelijke motief voor het investeren in de TOMP API. Tegelijkertijd is er nu (nog) geen overtuigende business case voor vervoerders om de TOMP API direct te gaan te gebruiken. Deze conclusie komt overeen met de constatering dat (deel)vervoerders die actief zijn op de markt (nog) niet op grote schaal de TOMP API gebruiken. Randvoorwaarden zijn een sterke toename in het gebruik van MaaS, en waarborging van de gebruiksvriendelijkheid van de TOMP API. 

Gerelateerde artikelen:
MaaS