BLUE

De low-cost maatschappij blijft wel vliegen naar en van Brussels Airport, maar dan met toestellen die op buitenlandse basissen gestationeerd zijn.

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair sluit zijn basis op Brussels Airport definitief waardoor 59 mensen hun job dreigen te verliezen. Veel impact zal de sluiting niet hebben want de basis van Ryanair op Brussels Airport was al gesloten tijdens het winterseizoen. Twee vliegtuigen die Ryanair op Zaventem eerder gestationeerd had, werden tijdens het winterseizoen al weggehaald.

De luchtvaartmaatschappij bevestigt wel dat ze deze zomer nog twaalf bestemmingen van en naar Brussels Airport zal blijven uitvoeren, met toestellen en bemanning die in het buitenland gestationeerd zijn. Het gaat om Barcelona, Berlijn, Dublin, Girona, Madrid, Malaga, Mallorca, Marrakech, Pisa, Porto, Rome en Valencia. Ryanair sloot eerder al haar operationele basis op Eindhoven Airport als gevolg van een capaciteitsreductie. Op Eindhoven Airport hadden veertig piloten en een kleine honderd cabinepersoneelsleden van Ryanair een baan.

ticketprijzen

De impact van de sluiting zal voor de doorsnee reiziger dan ook beperkt zijn. De ticketprijzen zullen niet worden beïnvloed door de sluiting maar eerder door andere factoren. Dat komt aan de ene kant door de hogere belasting op tickets, maar ook door de hogere kosten voor Europese uitstootrechten, die luchtvaartmaatschappijen moeten betalen. De prijzen zullen de komende jaren nog verder stijgen.

Het Europees Parlement en de Europese Raad van ministers hebben tot een pakket maatregelen besloten, dat de uitstoot van broeikasgassen door de luchtvaart met 55 procent moet verminderen in 2030. Onderdeel van dit pakket is dat de uitstoot in het EU emissie-handelssysteem ETS elk jaar zwaarder wordt belast. Op dit moment krijgen luchtvaartmaatschappijen hun CO2-rechten grotendeels gratis, maar dat wordt de komende jaren afgebouwd.

boekingen

Toch wordt er verrassend veel geboekt, zowel binnen de EU als daarbuiten. Mensen willen zo graag op vakantie na twee coronajaren. De honger naar vakantie is groter dan de stijging van de ticketprijzen. En dat Ryanair zijn basis op Zaventem definitief sluit zal voor veel toeristen een zorg zijn. Voor de zakenreiziger kan de sluiting wel enige impact hebben. Omdat Ryanair geen vliegtuigen meer gestationeerd heeft in Zaventem, zal het niet meer de vroegste vlucht heen en de laatste vlucht terug kunnen aanbieden.

(Tekst loopt door onder de foto)
Ryanair sloot eerder al haar operationele basis op Eindhoven Airport.

Ryanair is een Ierse low-cost luchtvaartmaatschappij, opgericht in 1985 door de ondernemer Michael O’Leary. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Swords, County Dublin, Ierland en heeft een groot netwerk van basisstations binnen Europa en Noord-Afrika. Ryanair is bekend om zijn laag geprijsde vluchten en zijn efficiënte bedrijfsmodel, met een focus op kostenbesparingen. De maatschappij is de grootste low-cost luchtvaartmaatschappij in Europa en de grootste internationale luchtvaartmaatschappij in Ierland.

Gerelateerde artikelen:
Agendapakket
Print Friendly, PDF & Email