Print Friendly, PDF & Email

Het huidige systeem van deelfietsen van Mobit wordt verlengd in de stad Hasselt.

Tegenwoordig staan bijna alle grote steden in België vol met de zogeheten deelsteps, ook in Hasselt was dat het geval. Maar de deelsteps die je kan huren in Hasselt verdwijnen. In de plaats daarvan kunnen enkel nog deelfietsen met of zonder batterij gebruikt worden. 

“We hebben besloten om niet verder te gaan met de deelsteps. Er zijn niet alleen wat problemen rond veiligheid, maar ze zijn ook nogal duur. Maar vooral vinden we dat een step in Hasselt geen toegevoegde waarde kan bieden in vergelijking met een gewone en een elektrische fiets."

De test met de elektrische deelsteps en fietsen liep zes maanden tot eind december 2022. Het huidige systeem van deelfietsen van Mobit wordt wel verlengd en daarbovenop komen nog elektrische deelfietsen. Er komen vaste plaatsen in de stad waar de deelfietsen kunnen worden opgepikt of worden achtergelaten. Met het nieuwe systeem van gewone en elektrische deelfietsen wil Hasselt meer orde in het straatbeeld.

(Tekst loopt door onder de foto)
Stepbedrijf Dott verdwijnt in de Hasseltse binnenstad.

woonerf

Toch was de test  met de steps een succes en werden ze vaker uitgeleend dan de deelfietsen. Het project met de e-steps was in april vorig jaar van start gegaan en intussen werden de steps meer gebruikt dan de deelfietsen. In oktober zou de stad Hasselt beslissen of het project wordt voortgezet. 

De hele Hasseltse binnenstad is een woonerf. Snelheid wordt volledig bepaald door de voetgangers die overal kunnen opduiken. Bij een woonerf komen nog wel wat meer maatregelen kijken wanneer je er met de fiets of deelstep doorheen wil. Van gevel tot gevel is de baan voor iedereen. Geen apart voetpad, fietspad of rijweg dus, alle gebruikers delen de volledige openbare weg. 

veiligheid

De step is niet helemaal veilig te noemen. Bij het merendeel van de ongevallen met elektrische steps is geen tegenpartij betrokken. Denk aan valpartijen door oneffenheden of stuurfouten. Je moet als stepgebruiker wel weten waarvoor je zo’n step kunt gebruiken

Gerelateerde artikelen:
Agendapakket