Print Friendly, PDF & Email

Er wordt bekeken hoe de verkeerssituatie rond Meulestedebrug kan worden aangepast, in de hoop dat de dagelijkse files wat afnemen. 

De omgeving rondom de Gentse Meulestedebrug kreunt al maanden onder files, gevaarlijke situaties en verkeersellende. Naast de versleten Meulestedebrug wordt een gloednieuwe brug gebouwd, maar die werken creëren een complete chaos. Vooral het verkeer naar de Gentse Wiedauwkaai lijdt onder de flessenhals die ontstaan is ter hoogte van Meulestedebrug. 

De vertragingen, het lange wachten op groen licht en de ellende is zo erg geworden dat vervoersmaatschappij De Lijn vorige maand besliste de bussen gewoon niet meer langs de brug te laten rijden. De Lijn greep in omdat de bussen te veel tijd verliezen in de files rond Wondelgem en Meulestedebrug. De bussen van De Lijn verloren in in de gelijktijdige werken aan de Evergemsesteenweg en de Meulestedebrug zo veel tijd dat zelfs de vakbonden van de chauffeurs dreigden te staken als er niet werd ingegrepen. Het gevolg is veel frustratie bij de scholieren en andere pendelaars. 

“Hopelijk zijn die zo goed dat ze een positieve invloed hebben op routes van De Lijn en voert die opnieuw haar originele reisroutes in. Nu zijn vooral de geabonneerde scholieren en werknemers uit Evergem en Zelzate de dupe van de gewijzigde reisroutes."

(Tekst loopt door onder de foto)
DVDP

vierkant groen

Aan de brug is op aandringen van fietsverenigingen de vierkant-groen-regeling ingevoerd. Het principe van vierkant groen is zo bedacht dat auto’s en vrachtwagens enkel groen licht krijgen nadat de voetgangers en fietsers dat hebben gehad, in alle richtingen. Zo wordt vermeden dat ze elkaar moeten kruisen, wat gevaarlijk is. Iedereen kan bedenken dat er op deze manier tijdens de spits enkel vierkant groen wordt geactiveerd. De verkeerslichten op ook aangepast op het vierkant groen.

Lees ook  Geen treinen: werkzaamheden leggen treinverkeer rondom Leeuwarden plat

Het ‘vierkant groen’ betekent dat alle fietsers en voetgangers uit de verschillende richtingen telkens tegelijk groen licht krijgen om over te steken, terwijl auto’s en vrachtwagens nog even moeten wachten. Het doek van deze verkeersregel is om contact te vermijden tussen zwakke weggebruikers en auto’s en vrachtwagens, en zo dodehoekongevallen te voorkomen.

scheepvaart

Ook de scheepvaart op het kanaal werk niet echt mee aan de problemen. Zo kan del Meulestedebrug  midden in de spits worden afgesloten om schepen door te laten. Aanpassingen in het tijdschema moeten er voor zorgen dat vanaf nu op werkdagen de brug gesloten zal blijven voor schepen van 7 tot 8.30 uur en van 17 tot 18 uur. Dat moet voorkomen dat de brug midden in de spits in ieder geval niet meer open moet en het verkeer ophoudt.

nieuwe brug

Bij staalconstructeur Victor Buyck in Wondelgem wordt er elke dag hard gewerkt en veel gelast om de hele puzzel in elkaar te krijgen. Want de nieuwe brug bestaat uit wel 9000 stukjes staal die aan elkaar moeten komen en wordt een tweelingbrug. Dat zijn twee afzonderlijk beweegbare delen. Het gevaarte van uiteindelijk 60 meter lang weegt 2300 ton. Maar er is nog veel te doen, pas begin 2024 zullen we over de eerste brughelft kunnen rijden. Voor de Gentenaars is er wel goed nieuws, want de nieuwe brug krijgt wellicht ook de vertrouwde olijfgroene kleur.

De nieuwe brug krijgt wellicht ook de vertrouwde olijfgroene kleur..
Gerelateerde artikelen:
Lees ook  Werkzaamheden: groot onderhoud A12 zorgt voor flinke vertragingen
Agendapakket