Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

GO Sharing laat zijn klanten weten dat het om gaat om een belangrijke update, maar de groene scooters worden massaal verzameld.

De deelscooters worden al dagen massaal opgehaald en verzameld in de werkplaatsen van het failliete GreenMo. De locatie aan de Henri Wijnmalenweg te Eindhoven staat vol met verzamelde scooters die eigendom zijn van het failliete GreenMo. Het is nu aan de curator die beslist wat er mee gaat gebeuren. Go Sharing heeft de steden waar ze nu zijn vertrokken in een volledige winterslaap gebracht. 

curator

De groene scooters van Go Sharing worden geleased bij GreenMo, waarvan eind januari het faillissement werd uitgesproken. Go Sharing laat zijn klanten weten dat het om gaat om een belangrijke update maar de curator eist wellicht dat de deelvoertuigen niet in gebruik zijn en van de straat worden gehaald zolang deze nog van GreenMo worden geleased. De taak van de curator is om de bezittingen (goederen) van de failliete onderneming te beheren en te bewaken en deze te verkopen om zo de schuldeisers te betalen. Het doel is om zoveel mogelijk waarde te realiseren uit deze bezittingen ten behoeve van de schuldeisers. De curator moet daarbij zorgvuldig handelen en moet de regels en wetten die van toepassing zijn op faillissementszaken naleven.

terugbetaling

Als je in 2022 een of meerdere ritten hebt gemaakt in een van de steden die Go Sharing heeft gesloten, kom je in aanmerking voor een terugbetaling. Dit geldt alleen als je tegoed niet zou zijn verlopen in november 2022. Dit zou onder de toenmalige omstandigheden mogelijk zijn tot 14 december 2023. Klanten kunnen via een restitutieformulier op de site hun tegoed terugvragen. Vraag is nu of de tegoeden van de klanten veilig werden gesteld en Go Sharing ooit uit zijn winterslaap zal terugkomen?

(Tekst loopt door onder de foto)
Go Sharing laat zijn klanten weten dat het om gaat om een belangrijke update, maar de scooters worden massaal verzameld.

De hofleverancier voor thuisbezorgers GreenMo Services B.V. is failliet verklaard. Het bedrijf uit Waardenburg is tevens partner van de e-scooter deeldienst GO Sharing. De exacte reden voor het faillissement is niet bekendgemaakt. GreenMo haalde relatief recent nog een aanzienlijk bedrag op, maar door de (neerwaartse) marktbewegingen is dat niet genoeg gebleken, schrijven de curatoren in een verklaring. 

Naar eigen zeggen was het bedrijf marktleider in de verhuur van elektrische voertuigen, onder meer aan Domino’s Pizza en de politie en behoorde tot een van de grootste aanbieders van elektrische leasevoertuigen voor de zakelijke markt. Doeke Boersma en Donny Van den Oever hebben GreenMo sinds 2014 uitgebouwd tot één van de grootste aanbieders van elektrische leasevoertuigen voor de zakelijke markt. 

GreenMo, opgericht in 2013, is vooral bekend van de elektrische fietsen voor Thuisbezorgd-koeriers en zijn oprichter van het deelscooterplatform Go Sharing, dat sinds 2019 de consumentenmarkt bestormt met elektrische voertuigen in veel steden. De activiteiten van het bedrijf worden voorlopig voortgezet en de curatoren Marc Udink en Bas Ebels zijn een onderzoek gestart naar de mogelijkheden voor een doorstart. Het personeel werd afgelopen woensdag geïnformeerd over de situatie.

(Tekst loopt door onder de foto)
De locatie aan de Henri Wijnmalenweg te Eindhoven staat vol met verzamelde scooters die eigendom zijn van het failliete GreenMo.

GreenMo was voortdurend op overnamepad in zowel binnen- als buitenland. Doeke Boersma zei ooit over zijn strategie: “Een jaar zonder overnames is een jaar niet geleefd”. Een overname bood namelijk de kans om een goed team te vinden dat servicegericht is en kennis heeft van lokale wetten, regels en cultuur. Toch liep het anders, de vraag naar deelscooters en fietsen is afgenomen wegens de pandemie, en het water staat sommige bedrijven aan de lippen.

De deelscooter markt is in een staat van voortdurende verandering. Bedrijven die succesvol zijn vandaag, kunnen zo omvallen als ze niet in staat zijn om zich aan te passen aan veranderende marktomstandigheden. In mei 2021 naam de GreenMo Group hofleverancier Helmstadt over. De uitbreiding van GreenMo Group versterkte daarmee de Nederlandse marktpositie van het bedrijf zowel in de regio Noord-Holland als met de klanten van Helmstadt, zoals de gemeenten Amsterdam en Utrecht, de Nationale Politie en PostNL.

GO Sharing

Over het bedrijf met de groene deelscooters was de laatste maanden ook veel ophef. GO Sharing deelscooters verdwenen abrupt in veel steden en klanten konden volgens het consumentenprogramma Radar fluiten naar hun centen. De aanbieder van de handige groene deelscooters vertrok uit veel steden en liet de consument achter met pakketten waarvan de geldigheidsduur verloopt. Sinds op 1 januari de helmplicht voor scooters en snorfietsers is ingegaan, kiezen gebruikers van deelscooters vaker voor elektrische fietsen. Het dwingt aanbieders als Go Sharing en Felyx om de bedrijfsvoering flink aan te passen.

Greenmo Services B.V. te Waardenburg (Gelderland) door de rechtbank in Den-Haag in hoger beroep failliet verklaard. Als curator is aangesteld mr. E.S. Ebels. Het insolventienummer van deze zaak is F.09/23/20.

Gerelateerde artikelen:
DVDP