Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

GreenMo, verhuurder van elektrische scooters en e-bikes, is failliet verklaard.

De hofleverancier voor thuisbezorgers GreenMo Services B.V. is failliet verklaard. Het bedrijf uit Waardenburg is tevens partner van de e-scooter deeldienst GO Sharing. De exacte reden voor het faillissement is niet bekendgemaakt. GreenMo haalde relatief recent nog een aanzienlijk bedrag op, maar door de (neerwaartse) marktbewegingen is dat niet genoeg gebleken, schrijven de curatoren in een verklaring. 

Naar eigen zeggen was het bedrijf marktleider in de verhuur van elektrische voertuigen, onder meer aan Domino’s Pizza en de politie en behoorde tot een van de grootste aanbieders van elektrische leasevoertuigen voor de zakelijke markt. Doeke Boersma en Donny Van den Oever hebben GreenMo sinds 2014 uitgebouwd tot één van de grootste aanbieders van elektrische leasevoertuigen voor de zakelijke markt. 

GreenMo, opgericht in 2013, is vooral bekend van de elektrische fietsen voor Thuisbezorgd-koeriers en zijn oprichter van het deelscooterplatform Go Sharing, dat sinds 2019 de consumentenmarkt bestormt met elektrische voertuigen in veel steden. De activiteiten van het bedrijf worden voorlopig voortgezet en de curatoren Marc Udink en Bas Ebels zijn een onderzoek gestart naar de mogelijkheden voor een doorstart. Het personeel werd afgelopen woensdag geïnformeerd over de situatie.

(Tekst loopt door onder de foto)
Foto: Pitane Blue - donkere wolken pakken zich samen boven GreenMo Eindhoven

"Een jaar zonder overnames is een jaar niet geleefd".

GreenMo was voortdurend op overnamepad in zowel binnen- als buitenland. Doeke Boersma zei ooit over zijn strategie: “Een jaar zonder overnames is een jaar niet geleefd”. Een overname bood namelijk de kans om een goed team te vinden dat servicegericht is en kennis heeft van lokale wetten, regels en cultuur. Toch liep het anders, de vraag naar deelscooters en fietsen is afgenomen wegens de pandemie, en het water staat sommige bedrijven aan de lippen. 

De deelscooter markt is in een staat van voortdurende verandering. Bedrijven die succesvol zijn vandaag, kunnen zo omvallen als ze niet in staat zijn om zich aan te passen aan veranderende marktomstandigheden. In mei 2021 naam de GreenMo Group hofleverancier Helmstadt over. De uitbreiding van GreenMo Group versterkte daarmee de Nederlandse marktpositie van het bedrijf zowel in de regio Noord-Holland als met de klanten van Helmstadt, zoals de gemeenten Amsterdam en Utrecht, de Nationale Politie en PostNL.

GO Sharing

Over het bedrijf met de groene deelscooters was de laatste maanden ook veel ophef. GO Sharing deelscooters verdwenen abrupt in veel steden en klanten konden volgens het consumentenprogramma Radar fluiten naar hun centen. De aanbieder van de handige groene deelscooters vertrok uit veel steden en liet de consument achter met pakketten waarvan de geldigheidsduur verloopt. Sinds op 1 januari de helmplicht voor scooters en snorfietsers is ingegaan, kiezen gebruikers van deelscooters vaker voor elektrische fietsen. Het dwingt aanbieders als Go Sharing en Felyx om de bedrijfsvoering flink aan te passen.

Greenmo Services B.V. te Waardenburg (Gelderland) door de rechtbank in Den-Haag in hoger beroep failliet verklaard. Als curator is aangesteld mr. E.S. Ebels. Het insolventienummer van deze zaak is F.09/23/20.

Gerelateerde artikelen:
DVDP