Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

De actiebereidheid is groot en groeit alleen maar in het streekvervoer.

Werkgevers in het streekvervoer gaan niet in op het ultimatum van vakbonden FNV en CNV, integendeel dat akkoord lijkt heel ver weg doordat de werkgevers de vakbonden hebben medegedeeld dat zij niet aan de gestelde eisen kunnen voldoen.

Volgens voorzitter van de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) Fred Kagie biedt het ultimatum, en daarmee de stakingsdreiging, geen basis voor verdere cao-onderhandelingen. De stakingen waarmee de bonden dreigen om zo hun eisen extra kracht bij te zetten, lijken daardoor onafwendbaar.

Zo eist de FNV een loonsverhoging van 16,9 procent voor een cao voor een jaar, het CNV eist 14 procent verspreid over achttien maanden.

De bonden kondigden eerder, bij het afkondigen van het ultimatum, al aan vanaf 22 februari nieuwe acties in het regionale busvervoer te houden als hun eisen door de werkgevers zouden worden genegeerd. Die acties staan nu gepland voor woensdag 22 en vrijdag 24 februari. Vakbonden en werkgevers zijn in een impasse terecht gekomen in de onderhandelingen die geldt voor zo’n 13.000 medewerkers, met name buschauffeurs.

De cao voor het streekvervoer geldt niet voor personeel van de stadsvervoerders in Amsterdam en Den Haag. Ook de meeste werknemers van de RET in Rotterdam vallen onder een andere cao, net als personeel van de NS.

staken loont

Vooral vakbonden varen goed bij alle stakingen. Het aantal leden groeit hard. Er wordt historisch veel gestaakt op dit moment. Begin vorige week werden bij FNV al 14 stakingen geregistreerd terwijl normale aantallen rond de 22 op jaarbasis liggen. Voorzitter FNV Tuur Elzinga geeft aan dat de stakingen goed nieuws zijn voor de vakbonden. Sinds september 2022 zien de elke maand nieuwe ledengroei, vooral bij jongeren. “Met een vergrijzende arbeidsmarkt is dat ook onze nieuwe achterban“. Volgens Elzinga staan mensen te springen om ook het werk neer te leggen. Dat daarbij loonsverhogingen tot 27% worden gevraagd is een andere discussie.

Gerelateerde artikelen:
DVDP