Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Mocht je tijdens de Nationale Dodenherdenking onderweg zijn met bijvoorbeeld de auto, zoek een parkeerplaats op en ga niet stil staan langs de weg.

Koningsdag is inmiddels achter de rug en 4 en 5 mei staan weer voor de deur. Ieder jaar tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. De Nationale Herdenking vindt plaats bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam. De koning en koningin leggen een krans namens de hele Nederlandse bevolking, en (klein)kinderen leggen namens overlevenden kransen voor verschillende groepen oorlogsslachtoffers. 

Voorafgaand aan de plechtigheid op de Dam is er een herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk. De NOS zendt vanaf 18.45 uur de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk en de Nationale Herdenking uit op NPO1. Om 20.00 uur houden we 2 minuten stilte en staan we in heel Nederland stil bij de oorlogsslachtoffers. We herdenken dan iedereen die tijdens de Tweede Wereldoorlog is omgekomen of vermoord en iedereen die is omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties na de Tweede Wereldoorlog. 

Mocht je tijdens de Nationale Dodenherdenking onderweg zijn met bijvoorbeeld de auto, zoek een parkeerplaats op en ga niet stil staan langs de weg. Reis je deze avond met het OV dan sta je om 20.00 uur 2 minuten stil vanwege dodenherdenking. De bestuurder van je bus, trein, tram, metro of veerdienst zet zijn of haar voertuig stil daar waar de veiligheid het toestaat. Ben je op het station dan wordt ook daar gevraagd om 2 minuten stil te zijn.

Lees ook  FNV kondigt stakingen aan in openbaar vervoer: zwaar werk moet erkend worden
(Tekst loopt door onder de foto)

In het hele land zijn op 5 mei activiteiten om het einde van de Tweede Wereldoorlog te vieren. Bevrijdingsdag is de nationale feestdag waarop we de bevrijding van Nederland in 1945 vieren. Op deze dag vieren we ook de bevrijding van het toenmalig Nederlands-Indië. Nederland staat op 5 mei ook stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten. De Nationale Viering van de Bevrijding wordt traditioneel afgesloten in aanwezigheid van de koning, de koningin en de minister-president met het 5 mei-concert op de Amstel. Niet iedereen is vrij op 5 mei, 1 keer in de 5 jaar is het een vrije dag voor iedereen, de eerste is weer in 2025.

De presentatie is dit jaar in handen van Soy Kroon en Dieuwertje Blok. Samen met artiesten als Trijntje Oosterhuis, Jenny Arean, Wibi Soerjadi, Claude en het Orkest Koninklijke Luchtmacht gaan ze er een onvergetelijke avond van maken. Ook Alain en Dane Clark, Tabitha en de 14-jarige violiste Adinda van Delft betreden het podium op de Amstel. Ahmad Joudeh, de uit Syrië afkomstige balletdanser en choreograaf, verzorgt een dansoptreden. Overal in het land zijn feestelijke activiteiten zoals vrijheidsmaaltijden, bevrijdingsfestivals en lezingen. Er zijn dit jaar onder andere bevrijdingsfestivals in Zwolle, Utrecht, Amsterdam, Wageningen, ’s-Hertogenbosch, Den Haag, Groningen en Leeuwarden. Dit jaar zal een drietal aan vrouwelijke ambassadeurs: zangeressen Froukje, Tabitha en MEAU per helikopter langs festivals in twaalf provincies vliegen. Ze treden er op om de vrijheid te vieren. 

Om van A naar B te komen kun je het beste met het openbaar vervoer reizen. Lekker makkelijk, geen parkeerproblemen of files en niemand hoeft de BOB te zijn. Op een aantal trajecten wordt de dienstregeling aangepast, check altijd voor vertrek de reisplanner. Op vrijdag 5 mei rijden bijvoorbeeld de Breng bussen in de regio Arnhem Nijmegen als op werkdagen tijdens schoolvakanties. Er rijden extra bussen naar Wageningen voor bezoekers aan het defilé en het Bevrijdingsfestival. Syntus Utrecht zet naast de reguliere busdiensten, extra pendelbussen in, van en naar het festival in Wageningen. Er rijden ook extra bussen naar de Bevrijdingsfestivals in Assen en Groningen. Qbuzz rijdt op Bevrijdingsdag de kleine vakantiedienstregeling. In Brabant rijden er zelfs gratis pendelbussen van station Den Bosch naar het bevrijdingsfestival in Den Bosch, aldus vervoerder Bravo.

Lees ook  FNV kondigt stakingen aan in openbaar vervoer: zwaar werk moet erkend worden
Gerelateerde artikelen:
EVI.