GRP

In een dashboard kan je de actuele parkeerbezetting raadplegen van zowel fiets-, en autoparkings als P+R’s.

De Gentse Feesten worden als vanouds ingeluid met de klokken van het Belfort uit 1843. Deze oorspronkelijke vieringen bestonden uit een combinatie van festiviteiten voor de burgerij en voor het gewone volk. Hierbij konden de burgers genieten van paardenraces en diverse avondfeesten.

"'t Is te vele veur in ienen nacht. 't Klokje tikt en 't is ne wijden jacht om die hotelkamers vast te krijgen."

Tegenwoordig behoren de Gentse Feesten tot de grootste volksfeesten van Europa en zijn ze erkend als Vlaams immaterieel erfgoed. Dit jaar vinden ze plaats van 14 tot 23 juli 2023. Gedurende deze feesten wordt de binnenstad van Gent, met haar pleinen, straten en parken, een podium voor uiteenlopende optredens. Artiesten variërend van nationaal bekende figuren tot de meest bescheiden straatmuzikanten leveren hun bijdrage.

Heads up for talent

Meer dan 100 straatartiesten brengen kleur en leven op de Gentse Feesten. Hun vaardigheden, talenten en unieke optredens geven bezoekers een speciale ervaring. En vaak bieden deze artiesten iets dat je niet op een podium of in een theater kunt vinden, ze brengen kunst en entertainment rechtstreeks naar de mensen op straat.

Ze werken meestal op basis van een ‘hoed’ of ‘pet’ principe, wat betekent dat ze hun inkomsten halen uit de donaties die ze van het publiek krijgen. Dit is een heel oude manier van straatoptreden, en het geeft de toeschouwer de vrijheid om te betalen wat ze kunnen, of wat ze denken dat het optreden waard is. Dus zie je een toffe act, laat jouw appreciatie blijken en doneer iets. Je kan enkele muntjes achterlaten in de hoed of via een QR-code een vrije bijdrage leveren.

(Tekst loopt door onder de foto)
Foto: Pitane Blue - straatartiest tijdens de Gentse Feesten

Het is een zwaar leven, en het vereist veel moed, talent en doorzettingsvermogen. Daarom verdienen deze artiesten zeker onze waardering en steun. Als je de kans hebt om naar een festival als de Gentse Feesten te gaan, vergeet dan niet om wat munten in hun hoed of pet te gooien als blijk van waardering voor hun inzet en harde werk.

programma

Het gerenommeerde Walter De Buckplein, mogelijk het meest herkenbare plein van de Gentse Feesten, presenteert een fantastisch programma. Stef Kamil Carlens, een veelzijdige artiest als beeldend kunstenaar, zanger, muzikant, componist en producer, opent het feest op dit plein. Onder de begeleiding van Wim Claeys kan je tijdens de dagelijkse zangstond je stem laten horen met de populairste Gentse liedjes van Walter De Buck, Karel Waeri en anderen.

Lees ook  Parijs voert strijd tegen SUV op met verhoogde parkeertarieven

Muzikale optredens, dans en feestelijkheden doordringen elke hoek van het Gentse stadscentrum. Hierbij is de sterke band tussen de Gentse Feesten en Vlaanderen Zingt duidelijk zichtbaar. Op zondag 16 juli 2023 wordt iedereen ter plaatse een zangkrantje met de liedjesteksten aangeboden, waarna het Sint-Baafsplein zal bruisen van enthousiasme wanneer iedereen luidkeels meezingt met een reeks bekende liedjes.

(Tekst loopt door onder de foto)
Foto: Pitane Blue - Vlaanderen Zingt te Gent.

Op de nationale feestdag, 21 juli, en tijdens de Gentse Feesten, wordt er een speciale traditie in ere gehouden. Sinds 1973 houdt de ‘Gilde van de Stroppendragers’ een jaarlijkse rondgang ter herdenking van de vernedering door Keizer Karel. De angst is vervangen door een eigenzinnige trots en voor de 49ste keer voeren de Stroppendragers de boetetocht van 3 mei 1540 opnieuw uit. 

De Gentse Feesten bieden een indrukwekkend programma vol plezier voor alle leeftijden. Of je nu houdt van de kermisattracties zoals eendjes vissen, op z’n kop hangen in de ronddraaiende molen, het smullen van oliebollen, gillen in het spookhuis of botsauto’s rijden, er is voor iedereen wat te doen. ‘Mama’s Jasje’, de succesvolle band die al meer dan 30 jaar hit na hit scoort met nummers als ‘Als de dag van toen’ en ‘Zo ver weg’, zal ieder podium betreden met hun motto ‘Ni Zievere, Speile!’. De populaire 21-jarige actrice en zangeres Pommelien Thijs zal ook aanwezig zijn. De feesten worden passend afgesloten door de band Arbeid Adelt.

Polé Polé

Een onmisbaar onderdeel van de Gentse Feesten. Polé Polé is een van de meest bekende en geliefde evenementen tijdens de Gentse Feesten, en het is niet moeilijk te begrijpen waarom. Dit exotische muziek- en cultuurfestival vindt plaats aan de Gras- en Korenlei, waar de historische gevels en het kabbelende water van de Leie het perfecte decor vormen voor dit kleurrijke feest.

Het festival staat bekend om zijn unieke, feestelijke sfeer en brengt een mix van wereldmuziek, pop en elektronische muziek naar de Gentse binnenstad. Polé Polé, wat ‘rustig aan’ betekent in het Swahili, straalt allesbehalve rust uit. Het is een levendige ontmoetingsplaats waar muziek, dans en cultuur samenkomen en waar je kunt genieten van exotische drankjes en internationale streetfood.

Lees ook  Parijs voert strijd tegen SUV op met verhoogde parkeertarieven

De programmering van Polé Polé is altijd divers en van hoge kwaliteit. Het festival weet zowel lokale als internationale artiesten naar Gent te trekken. Of je nu wilt dansen op de aanstekelijke beats van een Afrikaanse dj, wilt meezingen met een reggae-artiest of wilt genieten van de energieke performance van een Latijns-Amerikaanse band, op Polé Polé kan het allemaal.

Polé Polé brengt tijdens de Gentse Feesten het beste uit pop, latin en world in een uitzinnig decor aan de historische Graslei.

De klok tikt en de jacht op hotelkamers is geopend. Voor een periode van tien dagen brengt Polé Polé een zuidelijke en broeierige sfeer naar de binnenstad van Gent, met een podium aan het water dat het middelpunt van de festiviteiten vormt. Wie graag in het hart van het feest wil verblijven, doet er goed aan een hotelkamer te reserveren in of vlakbij de feestzone. Het programma biedt zowel gratis als betaalde activiteiten.

strikte toegangseisen

In Gent zijn er strikte toegangseisen en emissienormen van kracht. Of je de binnenstad mag betreden hangt af van de euronorm en het brandstoftype van je voertuig. Alleen voertuigen die voldoen aan deze voorwaarden krijgen toegang tot deze zone. De meest vervuilende diesel- en benzinevoertuigen zijn uitgesloten van dit gebied.

(Tekst loopt door onder de foto)
Naast de titel "veggiehoofdstad" en het grootste autoluwe centrum van Europa, heeft Gent ook een lage-emissiezone (LEZ).

Binnen de lage-emissiezone in Gent gelden rigoureuze toelatingscriteria en uitstootstandaarden. Het vermogen van je voertuig om de binnenstad binnen te rijden wordt bepaald door de euronorm en het type brandstof dat het gebruikt. Enkel voertuigen die voldoen aan de gestelde eisen krijgen toegang tot deze zone. De zwaarst vervuilende diesel- en benzinevoertuigen worden uit deze zone geweerd.

parkeren 

In dit dashboard kan je de actuele parkeerbezetting raadplegen van zowel fiets-, en autoparkings als P+R’s. Ook de locaties van parkings waarvoor men momenteel nog geen actuele data kan delen worden op deze kaart aangeduid.

#GF23

Gerelateerde artikelen:
Agendapakket
Print Friendly, PDF & Email