NS

E-bike-fabrikant VanMoof lijkt op weg naar een faillissement.

In het Nederlandse landschap van fietsenmakers heeft een spreekwoordelijke aardbeving plaatsgevonden. Het eens zo illustere merk, VanMoof, beroemd om zijn prestigieuze elektrische fietsen, krijgt uitstel van betaling. Dit nieuws kwam na een reeks van alarmerende gebeurtenissen die de diepe crisis waarin het bedrijf zich bevindt, onthullen.

Het uitstel van betaling, ook wel surseance van betaling genoemd, dat is aangevraagd door VanMoof, is een belangrijk teken dat het bedrijf in ernstige financiële moeilijkheden verkeert. Dit juridische proces wordt vaak gezien als de laatste stap voordat een bedrijf failliet wordt verklaard en is bedoeld om bedrijven wat ademruimte te geven om hun financiële zaken op orde te krijgen.

radar

VanMoof, dat al een tijdje op de radar van financiële analisten verscheen wegens vermoedens van financiële instabiliteit, heeft een reeks eigen winkels wereldwijd gesloten “voor de veiligheid van medewerkers”, volgens het bedrijf zelf. Klanten wiens fietsen nog binnen de winkels staan, zijn hierdoor echter hun fietsen kwijtgeraakt, een feit dat weinig sympathie oproept bij de toch al gefrustreerde klanten.

(Tekst loopt door onder de foto)

De aanvraag voor uitstel van betaling betekent dat VanMoof tijdelijk wordt beschermd tegen crediteuren terwijl het probeert te herstructureren, zijn schulden te heronderhandelen, of mogelijk een koper te vinden. Onder toezicht van een door de rechter aangestelde bewindvoerder, die de belangen van de schuldeisers behartigt, krijgt het bedrijf de kans om een plan te ontwikkelen om zijn bedrijfsmodel te herstellen en te overleven.

Het teken aan de wand was echter het stopzetten van de verkoop van nieuwe fietsen. Hoewel het bedrijf de beweging als tijdelijk bestempelde om bestaande bestellingen te kunnen inhalen, ziet het er nu uit als een eerste voorteken van naderend onheil. Het is duidelijk dat de wereldwijde expansieambities van VanMoof niet overeenkomen met de realiteit van hun financiële capaciteiten.

servicepunten

Het nieuws dat VanMoof zijn enige eigen reparatiepunt in Zuid-Nederland, gevestigd op het voormalige Philips-complex Strijp-S, sluit en in plaats daarvan gaat samenwerken met KwikFit was,  gezien de huidige kennis van zaken, een voorteken. Dit reparatiepunt heeft nog geen twee jaar gedraaid. Dit besluit heeft zowel klanten als marktwaarnemers in verwarring gebracht en wijst nogmaals op de ernstige problemen waarmee het bedrijf kampt.

(Tekst loopt door onder de foto)

In Amsterdam stonden later boze klanten voor de gesloten deuren, die hun fiets wilden ophalen, maar tevergeefs.

De Amsterdamse rechtbank heeft op woensdag aan de NRC bevestigd dat een ‘afkoelingsperiode’ van twee maanden is ingesteld door de rechter, een periode waarin schuldeisers geen betalingen of goederen kunnen opeisen van het bedrijf. De aanvraag voor surseance kwam na het vastlopen van onderhandelingen over een brugfinanciering. Deze financiering was hard nodig, gezien het feit dat het Financieele Dagblad op woensdagochtend meldde dat VanMoof een rentebetaling had gemist aan het crowdfundplatform OnePlanetCrowd. Via dit platform had VanMoof in totaal 5 miljoen euro opgehaald. De krant meldde dat OnePlanetCrowd een aanmaningsbrief naar VanMoof had gestuurd, waarin stond dat als de rente niet binnen veertien dagen zou worden betaald, de investeerders hun lening onmiddellijk konden terugvorderen. Door de door de rechter ingelaste afkoelingsperiode is dit nu niet meer mogelijk.

VanMoof’s personeel – wereldwijd ongeveer zevenhonderd mensen – werd op woensdagavond per e-mail op de hoogte gebracht van de situatie. Voor sommigen kwam dit nieuws niet als een verrassing, aangezien VanMoof al zijn Europese servicestations op woensdagmiddag om 15.00 uur had gesloten. De bewindvoerders die door de rechtbank zijn aangesteld, hebben nu de taak om een oplossing te vinden om VanMoof overeind te houden. Maar de toekomst van dit prestigieuze merk is allesbehalve zeker.

Foto: VanMoof

Gerelateerde artikelen:
EVI.
Print Friendly, PDF & Email