Print Friendly, PDF & Email
Luchthaven

In de visienota van de Vlaamse overheid staat dat de regionale luchthavens moeten bijdragen aan de opleiding van piloten.

De politieke partij Groen uitte hun bezorgdheid over het hoge percentage binnenlandse vluchten vanaf de luchthaven van Deurne. Meer dan zeventig procent van de vluchten op deze luchthaven zijn binnenlandse vluchten, en opvallend is dat 80% van deze vluchten Deurne als start- en eindpunt hebben. Terwijl de partij en de nationaal covoorzitter Nadia Naji, deze cijfers als zorgwekkend ziet, is het essentieel om het bredere plaatje te bekijken, vooral in het licht van de economie en werkgelegenheid.

De luchthaven van Deurne, officieel bekend als Antwerp International Airport, is een van de belangrijkste regionale luchthavens in België. De binnenlandse vluchten vanuit Deurne zijn niet louter voor recreatie. Een groot deel van deze vluchten is gericht op trainingsdoeleinden, essentieel voor de opleiding van piloten. Het is dus niet zo simpel als belastinggeld “door de lucht laten vliegen”, zoals Naji suggereert in de Gazet van Antwerpen. Het trainen van piloten is van vitaal belang voor de luchtvaartindustrie, een sector die een aanzienlijke bijdrage levert aan de Belgische economie.

Hoewel de zorg voor het milieu absoluut prioritair is, moeten we de initiatieven die worden genomen om de ecologische voetafdruk van de luchtvaart te verminderen, niet negeren. Zoals Wouter Dewulf, transporteconoom van de Universiteit Antwerpen, opmerkt, biedt elektrisch vliegen een potentieel alternatief voor korteafstandsvluchten die vaak door privéjets worden uitgevoerd. Dergelijke innovaties kunnen helpen bij het balanceren van economische en ecologische belangen.

(Tekst loopt door onder de foto)

Georges Gilkinet, de Belgische minister van Mobiliteit van de federale regering, werkt aan een volledig verbod op binnenlandse vluchten. Het merendeel van deze vluchten, namelijk 7 op de 10, wordt uitgevoerd met privéjets. Minister Gilkinet beschouwt dit als “een aberratie, zowel op ecologisch als economisch gebied.” Niet iedereen is echter enthousiast over dit idee, waaronder Wouter Dewulf, een transporteconoom verbonden aan de Universiteit Antwerpen.

Afgezien van trainingsvluchten speelt de luchthaven van Deurne nog andere vitale rollen. Er zijn inspectievluchten boven belangrijke infrastructuur, zoals de haven van Antwerpen. Daarnaast zijn er vluchten gericht op het in beeld brengen van grote evenementen, zoals de Ronde van Vlaanderen. Ook dient opgemerkt te worden dat enkele commerciële vluchten tussen Belgische luchthavens, zoals die van TUI Fly van Antwerpen naar Brussel, essentieel zijn voor onderhoudsdoeleinden.

Lees ook  Pechvlucht voor Belgen: twee dagen vertraging door technische problemen

Terwijl de zorgen van partij Groen legitiem zijn in het licht van de milieu-impact van de luchtvaart, is het cruciaal om een evenwichtige benadering te handhaven. De luchthaven van Deurne vervult diverse rollen die zowel economisch als maatschappelijk van belang zijn. Het zou kortzichtig zijn om de bijdrage van deze luchthaven aan de economie en werkgelegenheid te negeren op basis van een enkel facet van haar operaties. Een meer holistische benadering, die zowel innovatie als economische groei stimuleert, zal leiden tot duurzamere oplossingen voor alle betrokkenen.

opleidingen

Zoals eerder vermeld, zijn trainingsvluchten een cruciaal onderdeel van de activiteiten in Deurne. Deze trainingen dragen bij aan de opleiding van de volgende generatie piloten. Zonder regionale luchthavens die dergelijke diensten aanbieden, zou België wellicht meer afhankelijk zijn van buitenlandse trainingsfaciliteiten, wat de kosten voor studenten en opleidingsorganisaties zou verhogen. In een wereld die streeft naar duurzaamheid, zijn lokale luchthavens ook potentiële centra van innovatie. Ze kunnen dienen als testlocaties voor nieuwe technologieën, zoals elektrisch vliegen. Met de juiste investeringen en focus kunnen deze luchthavens de voorhoede vormen van de groene revolutie in de luchtvaart.

luchthaven

De luchthaven werd in de jaren ’20 van de vorige eeuw opgericht. Sindsdien heeft het verschillende fasen van ontwikkeling en uitbreiding doorgemaakt. De luchthaven heeft één terminal en biedt zowel zakelijke als toeristische vluchten aan. Daarnaast biedt het faciliteiten voor de algemene luchtvaart, waaronder vliegtraining. Hoewel het een regionale luchthaven is, biedt Antwerp International Airport verbindingen met verschillende Europese bestemmingen. De luchthaven wordt bediend door een aantal luchtvaartmaatschappijen, waarbij vooral korte tot middellange routes worden aangeboden.

Lees ook  Pechvlucht voor Belgen: twee dagen vertraging door technische problemen
Gerelateerde artikelen:
regie